Nyheter om

Ungern ändrar konstitutionen – förbjuder samkönade par att adoptera

Den ungerska regeringen har återigen drivit igenom en radikal ändring av grundlagen. Definitionen av vad som är en familj har nu skrivits in.

Under tisdagen ändrade Ungern definitionen av familj i sin konstitution. Numera är definitionen baserad på äktenskap och förhållandet mellan förälder och barn, där “mamman är en kvinna, pappan en man”. 

Den ändrade lagen statuerar också att föräldrar ska uppfostra sina barn i en konservativ anda. 

“Ungern försvarar barns rätt till att identifiera sig med det kön de tillgivits vid födseln och säkerställer deras uppfostran utifrån vår nations konstitutionella identitet och värderingar som är baserade på vår kristna kultur” går det bland annat att läsa i den nya ändringen.

Tidigare i år har Ungern även drivit igenom en lag som förbjuder byte av könstilltal i personliga dokument och studier i genus är också något som regeringen sedan tidigare mer eller mindre förbjudit ungerska universitet att bedriva.

Detta är ännu ett hårt slag mot HBTQI-personer i landet och strider även mot EU:s nya strategi för HBTQI-personers rättigheter, som Blankspot tidigare har rapporterat om

Genom den nya ändringen kan samkönade par förbjudas adoption, då bara gifta par kan adoptera. Ungern har aldrig tillåtit samkönade par att gifta sig, men har erkänt partnerskap och tidigare kunde en i paret ansöka om adoption som ensamstående förälder. 

Det kommer gå att kringgå den nya regeln, men i huvudsak är det endast gifta par som ska kunna adoptera “det vill säga en man och en kvinna som är gift”, enligt justitieministern Judit Varga.

För att ansöka om att adoptera som ensamstående måste en numera bli godkänd av ministern för familjefrågor, Katalin Novak, som kallas för ultra-konservativ och förespråkar den traditionella kärnfamiljen. Senast i måndags gjorde Novak ett anti-feministiskt uttalande där hon bland annat menade att kvinnor inte måste ha varken så pass höga positioner eller löner som män. 

Omslagbild: Ungerska parlamentet i huvudstaden Budapest. Foto via Flickr/Juan Antonio Segal