Nyheter om ,

Nu stänger Ungern gränserna – igen

Vid midnatt stänger Ungern sina gränser för turister på grund av ökad smittspridning i Europa. Men undantagen är flera.

Att resa in i Ungern är under den kommande månaden endast möjligt för personer med särskilda skäl. Ungerska medborgare som varit utomlands eller utländska medborgare bosatta i Ungern måste från och med midnatt sitta i en 14 dagars karantän. Alternativet till karantän är att man kan uppvisa två negativa PCR-test, tagna med två dagars mellanrum. Testen bekostas av de sökande själva och det tillkommer även en administrationsskostnad.

Regeringsbeslutet togs efter att landet under de senaste dagarna uppmätt den högsta dagsnoteringen av antal smittade sedan i mitten av mars. I söndags anmäldes 292 personer som smittade, en fördubbling på två dagar.

Beslutet om att stänga gränsen har kompletterats med en mängd undantagsregler för att möjliggöra resande över gränserna för de som arbetar i länder runt om Ungern. Man kan till exempel beviljas inresa för att delta vid en domstolsförhandling. Men förvirringen är stor om vad som egentligen gäller och för vem.

Enligt den österrikiska tidningen Kurier talas det till exempel om undantag för inresande från Tjeckien, vilket sägs bero på ett klagomål från den tjeckiska premiärministern Andrej Babiš. Gränspendlare inom en 30 kilometersradie ska kunna resa in för högst 24 timmar.

Det finns också uppgifter om undantag för sportevenemang och tandläkarbesök.

Det plötsliga återgången till stängda gränser, så som vid pandemins början, väcker också en oro i landet om att de stränga restriktionerna från vårens nedsänkning återigen kan bli aktuella.

Enligt beslutet ska de ungerska gränserna vara stängda en månad framöver.

Foto: Gränsen Österrike/Ungern Wikimedia Commons

Läs mer: Ungarn schliesst grenzen: Was derzeit gilt

Hjälp oss skriva mer om Coronavirus!

Coronapandemin har fört ut oss alla till en outforskad del av kartan och skapat stora utmaningar för demokratin. Vi fokuserar på att berätta om detta.

Stöd oss genom att skänka ett engångsbelopp via Swish 123 554 35 41 eller genom att bli medlem för fortsatt bevakning av pandemins effekter på demokratin.