Analys om , ,

Ungerskt undantagstillstånd på obestämd tid

Kritiker menar att regeringen använder coronakrisen för att ytterligare stärka sitt grepp om makten.

Det nya lagförslaget som Blankspot tidigare skrivit om, röstades i dag igenom i det ungerska parlamentet med tvåtredjedelars majoritet. Det ger Viktor Orbán möjlighet att regera genom dekret – vilket innebär att han utan godkännande av parlamentet kommer kunna driva igenom lagar.

Oppositionen i parlamentet bromsade lagförslaget i förra veckan, men eftersom Orbáns nationalkonservativa parti Fidesz har två tredjedelars majoritet i det ungerska parlamentet så röstades lagförslaget igenom idag.

Den nya lagen börjar gälla vid midnatt den 31 mars.

I korthet innebär den nya situationen att det ungerska parlamentet inte längre har någon kontroll över det undantagstillstånd som råder. Det innebär också att Viktor Orbán inte behöver stämma av de krisåtgärder som genomförs med parlamentet var 15:e dag vilket var fallet tidigare.

Lagförslaget ger med andra ord Viktor Orbán möjligheten att under obestämd tid enväldigt styra landet. Det råder nu en stor oro bland oppositionen i Ungern och internationella människorättsorganisationer om hur de medborgerliga rättigheterna nu kan komma att inskränkas ytterligare.

– Det är oerhört oroande att detta kan och får ske. Det finns en stor fara att den ungerska demokratin och de mänskliga rättigheterna sätts på undantag i en tid då det är viktigare att ha dem som rättesnöre, säger Anna Lindenfors, generalsekreterare i Amnesty Sverige.

Även Europarådet är oroade och skrev förra veckan ett öppet brev till Viktor Orbán där generalsekreteraren Marija Pejčinović Burić menade att ett icke tidsbestämt undantagstillstånd inte kan garantera grundläggande demokratiska principer.

I förslaget ligger också möjligheten att fängsla de som sprider ”falska nyheter” och/eller de som bidrar till att förvärra epidemin genom att kritisera regeringens åtgärder eller försvåra arbetet mot smittan.

Fängelsestraffet för detta är upp till fem år. Oro finns också för att detta kan komma att påverka pressfriheten ytterligare.

Ytterligare straffrättsliga åtgärder i kampen mot corona är att om man lämnar karantänen riskerar man att dömas i åtta års fängelse.

Enligt förslaget kommer inte heller några val eller folkomröstningar kunna ske under denna, i dagsläget, obegränsade tid.

Det som särskilt oroar är avsaknaden av en tydlig tidsbegränsning. Regeringen kan, som läget är nu, enbart avsluta detta på eget initiativ. Teoretiskt kan parlamentet göra det också men där har som sagt Fidesz två tredjedelars majoritet.

Orbán själv argumenterar för detta genom att hävda att det är en försvarslag som ska skydda landet mot smittan och att det är behövliga exceptionella åtgärder för att med hänvisning till läget kunna garantera ”stabilitet i liv, hälsa samt medborgarnas och ekonomins personliga och materiella säkerhet ”.

Att det inte finns någon tidsbegränsning menar Orbán är på grund av att ingen vet hur länge detta kommer att pågå och att han vill sköta sitt land på det sätt han anser är bäst. Ungern har några hundra fall av bekräftad coronasmitta och ett drygt dussin döda.

EU:s vice ordföranee Othmar Karas menade redan förra veckan att Orbán använder den nuvarande krisen för ytterligare ”en allvarlig attack mot den liberala demokratin och rättsstatsprincipen”. Han menade att ”det är en skandal och visar att Orbán följer den turkiska presidenten Erdogans fotspår”.

Han beskrev planerna som oacceptabla såväl som att det är ”cyniskt och skrupelfritt” att missbruka den allvarliga krisen i Europa just nu för att förstärka sin egen makt.

Läs mer:

Notstandsgesetz: Unumschränkte Macht für Ungarns Premier Orban

Ungarns Parlament faktisch entmachtet

Karas: „Orban missbraucht Corona-Krise, um Demokratie auszuschalten“

Hjälp oss skriva mer om Coronavirus!

Coronapandemin har fört ut oss alla till en outforskad del av kartan och skapat stora utmaningar för demokratin. Vi fokuserar på att berätta om detta.

Stöd oss genom att skänka ett engångsbelopp via Swish 123 554 35 41 eller genom att bli medlem för fortsatt bevakning av pandemins effekter på demokratin.