Nyheter om ,

Tiktokaffären kan stoppas av Kina

Försäljningen av Tiktok kompliceras av att den kinesiska regeringen aviserat exportrestriktioner för kinesiska techföretag.

Den kinesiska regeringen har krävt exportkontroll för vissa typer av AI vilket kan inkludera källkoden till den algoritm som exponerar användarna för innehåll på Tiktok utifrån deras användarbeteenden. Exportrestriktionerna innebär att det krävs en licens för ett officiellt godkännande för försäljning av dessa delar av Tiktok till amerikanska bolag. Denna licens för mjukvaran kan ges inom 30 dagar efter en överenskommelse med köpare.

Under måndagen såg det ut som om Microsoft och Walmart är närmast ett vinnande bud. Läs mer om vilka de potentiella köparna är i Blankspots analys av affären.

Kravet på exportkontroll innebär att den av Trumpadministrationen uppsatta deadlinen inte kan hållas.

Den kinesiska regeringens exportbegränsningar kan också vara en “taktik för att öka värderingen” av Tiktok säger Alex Zukin, analytiker på RBC Capital Markets, till AP.

Om den kinesiska regeringen stoppar försäljningen av Tiktok kan appen förbjudas i USA. Blankspot har skrivit om bakgrunden till kampen mellan Kina och USA här.

Läs mer:

The Information: Beijing throws Tiktok a Curveball

CBS News: Chinese government puts restrictions on Tiktok sale ordered by Trump