Nyheter om ,

Ny sajt vill öka kunskapen om Kina

Blankspot har pratat med Jojje Olsson om hans nylanserade hemsida Kinamedia.

Sedan 2010 har journalisten Jojje Olsson drivit hemsidan InBeijing där han har rapporterat om Kina och andra länder i Sydostasien. Idag har han lanserat en ny plattform, nämligen nyhetssidan Kinamedia.

Vad är bakgrunden till att du vill starta en ny hemsida?

– Den kinesiska regimen blir allt mäktigare och dess tentakler längre. I tio år har jag försökt förklara på min hemsida InBeijing hur Pekings agerande påverkar oss i Europa i allt större utsträckning. Detta är en insikt som allt fler i väst har kommit till på senare tid, och särskilt under de senaste tre åren har besöksstatistiken på InBeijing skjutit i höjden.

– Det växande intresset för Kina bland svenska läsare, i kombination med att Peking kommer ta allt större plats internationellt, gör att det nu är dags att ta nästa steg genom att uppdatera InBeijing.

Jojje Olssons ambition med den nylanserade hemsidan Kinamedia är att lyfta blicken från Sverige, och få ett mer internationellt perspektiv på Kina.

Vad kommer skilja Kinamedia från InBeijing?

– InBeijing var från början en nyhetsblogg. Det har den också förblivit, såväl till utseendet som i läsarnas medvetande. Andra medier och personer som hänvisar till InBeijing, gör det ofta med beskrivningen ”bloggen”. Kinamedia är istället menad att bli Sveriges största renodlade nyhetssida om Kina.

– Det innebär mer fokus på nyheter och aktuella händelser i materialet. Förutom själva hemsidan, kommer mer fokus dessutom läggas på sociala medier och nyhetsbrevet för betalande prenumeranter som jag lanserade i fjol, och som i dag är det största i sitt slag om Kina på svenska.

Varför vill du lansera Kinamedia just nu?

– Detta är något jag har velat göra länge. Jag funderade på ett namnbyte redan 2016, när jag blev svartlistad från Kina och flyttade till Taiwan. Men det är framför allt det ökade intresset och den goda responsen på det betalda nyhetsbrevet som får mig att våga och vilja lägga mer tid på mitt eget projekt.

Vad kommer skilja Kinamedia mot andra plattformar som rapporterar om Kina?

– Svenska medier som rapporterar om Kina, gör så främst från ett svenskt perspektiv. Det är svenska företag eller politikers uttalanden som uppmärksammas, och samma svenska analytiker som intervjuas. Jag har istället försökt göra en grej av att inte fokusera på Kinanyheter med direkt koppling till Sverige, i syfte att låta läsarna ta del av ämnen med större påverkan antingen för Kina och närområdet eller globalt. Detta kommer jag fortsätta med på Kinamedia. Ambitionen är helt enkelt att lyfta blicken från Sverige, och få ett mer internationellt perspektiv på Kina.

Vad kan man som läsare förvänta sig av Kinamedia?

– Att läsa mer ingående rapportering om Kina, både nyheter och analyser, som inte finns att hitta i andra svenska medier. Den som följer Kinamedias alla kanaler kan dessutom förvänta sig att inte missa någon av de viktigaste händelserna eller trenderna kring världens största land. Sociala medier kommer uppdateras löpande med nyhetslänkar om Kina med kort förklaring på svenska, samtidigt som det veckovisa nyhetsbrevet erbjuder en fördjupning kring veckan som gått.

Vad är din förhoppning med Kinamedia?

– Även om den svenska rapporteringen kring Kina blivit bättre på senare år, så laggar den fortfarande efter Kinabevakningen i många andra länder, eller för den delen den svenska bevakningen av USA. I proportion till Kinas vikt och makt, så är rapporteringen och kunskapen om Kina i Sverige relativt dålig, vilket sannolikt går hand i hand. 

– Förhoppningen är att fylla en del av detta tomrum, genom nyheter och texter som inte finns att hitta någon annanstans på svenska. På ett personligt plan hoppas jag dessutom att antalet läsare och prenumeranter ska bli tillräckligt för att i framtiden kunna syssla med Kinamedia på heltid. 

Klicka här för att komma till Kinamedia.

Toppbild: Jojje Olsson