Nyheter om ,

Flera döda och stora utmaningar för Shanxi-provinsen i Kina

Översvämningarna i provinsen Shanxi i norra Kina har skördat åtminstone 15 liv och tre personer är försvunna, enligt Al Jazeera. Nästan två miljoner människor uppskattas ha drabbats av de kraftiga översvämningarna. Omkring 20 000 hus har kollapsat och tvingat familjer att evakuera och lämna sina hem. 

Orsaken till översvämningarna är de kraftiga monsunregnen. För tre månader sedan dog över 300 personer efter kraftig nederbörd i provinsen Henan. Det var då den värsta översvämningen på länge, men omfattningen den här gången kan nu vara värre i Shanxi även om antalet människor som dött är mindre denna gång. På endast fem dagar förra veckan fick Shanxi mer än tre gånger den genomsnittliga månatliga nederbörden för oktober, rapporterar Al Jazeera.

Enligt Global Times var den genomsnittliga nederbörden i Shanxis provinshuvudstad Taiyuan 185,6 mm. Den genomsnittliga månatliga nederbörden för Taiyuan i oktober 1981 till 2010 låg på ungefär 25 mm. 

Sedan katastrofen drabbade Shanxi har räddningsteam från hela provinsen omedelbart påbörjat sitt arbete, trots att det har varit svårt på grund av den extrema nederbörden samt åskan och blixtnedslagen.

Enligt Global Times skrek räddningsteamen i uppblåsbara båtar med megafoner till människorna:

-Håll barnen ovanför huvudet, äldre och kvinnor prioriteras. Få inte panik, alla kommer att räddas.

Yuan Shan, kapten för Blue Sky Rescue, en ideell civil räddningsorganisation i Kina, sa till Global Times på söndagen att evakueringen i princip är över men att det kommer att ta lång tid att återhämta sig från den här katastrofen.

Provinsen är känd för sin kolbrytning och den uppskattade förlusten till följd av översvämningarna ligger just nu på 770 miljoner dollar. Enligt BBC tvingades regeringen stoppa verksamheten i gruvor och kemiska fabriker till följd av regnet.

Dessutom har Kina redan energibrist, vilket har orsakat strömavbrott i hela landet. Det här har lett till en stor oro över hur energiförsörjningen i landet kommer se ut i vinter. Regeringen har nu begränsat elanvändningen i hamnar och fabriker. 

Utöver bristen på energi och förlusterna i kolgruvorna samt fabrikerna har Shanxi många gamla historiska byggnader och monument vars bevarande kommer att bli en stor utmaning för provinsen.

Foto: Gula floden vid Shanxi av Franco Tam. CC BY-NC-ND 2.0