Nyheter om ,

Kina-kännaren Jojje Olsson om EU:s sanktioner: “Bättre sent än aldrig”

Den 22 mars offentliggjorde EU att de kommer införa sanktioner mot fyra kinesiska tjänstemän och en lokal säkerhetsbyrå i Xinjiang. Enligt journalisten Jojje Olsson är det ett tecken på att omvärlden äntligen börjar ta sitt ansvar.

Den 22 mars offentliggjorde EU att de kommer införa sanktioner mot Kina, vilket blir första gången sedan 1989, efter massakern på Himmelska fridens torg i Peking.

Sanktionerna gäller för fyra kinesiska tjänstemän och en lokal säkerhetsbyrå som anklagas för övergrepp mot etniska minoriteter i Xinjiang.

Bakgrunden är de kritiserade lägren i området där uppemot tre miljoner människor från olika minoriteter har blivit placerade sedan 2017.

Överlevare från lägren har i flera år vittnat om inhumana förhållanden med grova övergrepp, våldshandlingar och tvångssterilisering av kvinnor.

– Det är ju bättre sent än aldrig. Vi har ju vetat om situationen i minst 3-4 år. Det anmärkningsvärda är att det faktiskt har tagit så lång tid för ett sådant här beslut att tas, säger journalisten Jojje Olsson som sedan 2010 driver sidan InBeijing där han rapporterar om aktuella händelser i Kina.

I samband med att namnen på tjänstemännen blev offentliga frös EU deras tillgångar och de kommer inte att kunna resa till länderna inom unionen eller bli finansierade av aktörer i EU-länder.

De utvalda tjänstemännen arbetar alla på en mellannivå i det kinesiska politiska systemet och leder organisationen som i praktiken utför åtgärder mot minoritet i landet, däribland Uigurerna som Blankspot tidigare har skrivit om.

Enligt Jojje Olsson är valet av tjänstemän baserat på att de har stått bakom repressionen. Samtidigt hade valet av högre uppsatta representanter kunnat leda till att relationen mellan EU och Kina kollapsade.

Journalisten Jojje Olsson tycker att det var på tiden att EU införde
sanktionerna mot Kina. Foto: Mela Pan

– Tjänstemännen på listan utför politiken i praktiken. EU har genom att välja dem valt att inte gå hela vägen på grund av vad det skulle innebära för relationen mellan Kina och EU, säger han.

Effekten av beslutet blev att Kina själv gick ut med en lista på fyra EU-organisationer och tio stycken politiker och forskare inom EU som de ska införa sanktioner mot. 

Även sanktioner mot representanter i parlamentet i Storbritannien har offentliggjorts.

Skillnaden i beslutet är att även deras familjer inte kommer tillåtas tillträde till landet.

–  Det är viktigt att påpeka att det beslutet är en direkt hämndaktion från Kinas håll, säger Jojje Olsson och förklarar att Kinas beslut inte har något att göra med mänskliga rättigheter.

Som respons på sanktionerna från Kina gick även Storbritannien och Kanada i dagarna efteråt ut med att även de kommer införa sanktioner mot kinesiska tjänstemän.

Andra länder som sedan tidigare har tagit beslut som lyfter problematiken kring det som pågår i Kina är Kanada och Holland som båda har röstat igenom att kalla situationen i Xinjiang för folkmord i respektive parlament.

I februari gick även 58 länder samman och undertecknade att de är emot godtyckliga arresteringar mot bakgrund av det som sker i Kina.

–  Det är ett bevis på att de demokratiska länderna inte längre kan blunda för det som sker. Besluten visar på att Kinas agerande inte längre kan fortgå obemärkt, säger Jojje Olsson 

Även om de nya sanktionerna inte inkluderar högt uppsatta politiska ledare i Kina kommer relationen försämras kraftigt mellan Kina och EU.

Däremot finns det andra positiva konsekvenser för EU av valet att införa sanktionerna, bland annat att relationen mellan USA och EU stärks.

–  Besluten visar på en enad front som lyfter problemen som pågår i Kina. Sanktionerna i sig är inte en lösning på problemet men det är mycket bättre än att inte göra något alls, säger Jojje Olsson.

Huruvida beslutet kommer att ha en direkt påverkan på situationen i Kina tvivlar han däremot på då rättsväsendet i landet styrs av regeringen.

Att lägrena skulle stänga eller att fångar såsom den svenska författaren Gui Minhai som 2015 blev kidnappad och sedan fängslad i Kina blir frisläppt tror han inte heller. 

– Det kan däremot påverka aktuella rättegångar i landet negativt. I helgen påbörjades exempelvis rättegången mot två kanadensiska medborgare som har fått uppmärksamhet på hög nivå, säger Jojje och förklarar att i samband med sanktionerna så kommer Kina inte vilja visa sig svagt genom att släppa de båda. Däremot är sanktionerna en varning till Kina att de inte längre kan komma undan helt ostraffat eller obemärkt med brott mot mänskliga rättigheter och internationell lagar.

Att Kina valde att införa egna sanktioner innebär i praktiken att de som har blivit listade inte kommer att kunna göra några samarbeten eller vistas i landet.

En av de som är med på listan är svensken Björn Jerdén som leder det nya nationella kunskapscentrumet om Kina vid Utrikespolitiska Institutet.

I ett uttalande om händelsen säger han att det är tråkigt att situationen ser ut som den gör men att beslutet inte på något sätt kommer att påverka det fortsatta arbetet.

Något Jojje Olsson håller med om. 

– Det är såklart en negativ utveckling och obehagligt för de som är utsatta, men det innebär inget direkt i praktiken. Det här är Kinas sätt att ge igen. Egentligen innebär det här bara att relationen mellan EU och Kina kommer att försämras ytterligare, säger han.

Bland annat kan beslutet komma att påverka det kontroversiella ekonomiska samarbetsavtalet om investeringar och handel mellan Kina och EU som ännu inte är ratificerat.

Avtalet tog över sju år att ro i hamn men i samband med att EU införde sina sanktioner kvarstår nu frågan om det kommer att se dagens ljus.

Det värsta som kan ske enligt Jojje Olsson är att den ökade geopolitiska spänningar även ökar risken för militär upptrappning, vilket kan leda till felkalkyleringar i bland annat Taiwan där Kinas militära aktiviteter har ökat betydligt på senare tid.

– Det kan innebär att exempelvis marina amerikanska styrkor kolliderar med kinesiska, säger han.

Toppbild: Kinas president Xi Jinping, Europeiska Unionens flagga och journalisten Jojje Olsson.

Läs mer: Jojje Olsson har sedan 2010 drivit sidan InBeijing där han rapporterar om aktuella händelser.