Nyheter om , ,

Terrorattacken i Moçambique är ett misslyckande för det internationella samfundet

Hundratals civila i området Kap Delgado i Mocambique har blivit dödade av terrorgruppen Al-Shabaab, regeringstrupper och av ett privat militärbolag. Det konstaterar Amnesty i en rapport om den pågående konflikten i regionen.

I Amnestys rapport “What I Saw Is Death: War Crimes in Mozambique’s Forgotten Cape” skildras de allvarliga brott mot mänskliga rättigheter som länge ägt rum i Moçambique, framförallt i område Kal Delgado som ligger i nordöstra delen av landet.

Sedan 2017 har den väpnade gruppen Al-Shabaab (som inte hör ihop med al-Shabaab i Somalia) utfört attentat och övergrepp mot den civila befolkningen i Moçambique. Gruppen har svurit trohet till terrororganisation IS, enligt vissa så tidigt som i april 2018 och har intagit ett flertal större städer däribland Mocimboa da Praia.

Gruppen har bland annat bränt ned byar och städer samt begått våldsdåd med machetes där de halshuggit människor och skändat kroppar.

Den senaste attacken skedde för bara en vecka sedan, den 24 mars i staden Palma när en grupp Al-Shabaab anhängare gick till attack med skjutvapen mot oskyldiga civila.

Det ökade våldet i Moçambique har lett till att många har dödats eller tvingas fly, däribland många unga kvinnor och barn. På bilden Moçambiques president Filipe Nyusi

Flera dussin människor ska ha dödats och efter attentatet är minst 100 människor fortfarande försvunna. Efter dådet låg telefonlinjerna nere i staden men enligt lokala medier som rapporterade från platsen låg många kroppar, vissa huvudlösa, utspridda längs Palmas gator.

Av de människor som lyckades fly tog sig ett flertal till halvön Afungi där de möttes av hjälporganisationer, bland annat Läkare utan gränser.

Enligt rapporter från platsen ska de nyanlända har varit i chock, och många var uttorkade och hungriga. Ett flertal var svårt skadade, bland annat omhändertogs en bebis med skottskador.

– Sedan de våldsamma attackerna förra onsdagen har hundratals personer kommit till Afungi för att söka skydd. De flesta har kommit hit till fots och gömt sig utomhus i flera dagar. De fick panik och ville så snabbt som möjligt lämna Palma, säger organisationens akutsamordnare Sylvie Kaczmarczyk i ett uttalande om situationen.

Även landets regeringsstyrkor och polis har utfört brutala attacker och anklagas för att haft visst samröre med Al-Shabaab. Som följd av det eskalerande våldet har många flytt, bland annat många unga kvinnor på grund av rädslan för att bli fängslade, våldtagna eller tvingas ingå giftemål med medlemmar i Al-Shabaab.

Landets regering har även hyrt in ett privat sydafrikanskt militärföretag vid namn Dyck Advisory Group (DAG), för att strida på deras sida mot Al-Shabaab. Enligt vittnesmål har DAG skjutit med maskingevär från helikoptrar, släppt ned handgranater mot folksamlingar samt upprepade gånger skjutit mot civil infrastruktur som sjukhus, skolor och bostäder.

– Invånarna i Kap Delgado hamnar mellan säkerhetsstyrkorna, den privata milisen som arbetar sida vid sida med regeringen och den väpnade gruppen Al-Shabaab. Ingen av dessa respekterar rätten till liv eller “krigets lagar”. Alla tre parter har begått krigsbrott och orsakat hundratals dödsfall bland civilbefolkningen. Det internationella samfundet har misslyckats med att bemöta den här krisen. Istället har den under de tre senaste åren fått eskalera till en fullt utvecklad väpnad konflikt, säger Deprose Muchena, Amnesty Internationals regionchef för östra och södra Afrika.

Sammanlagt tros 2000 personer har dödats under de fyra år som Al-Shabaab varit verksamma i landet och UNHCR uppskattar att minst 670 000 människor har fördrivits inom Kap Delgado, vilket motsvarar mer än en fjärdedel av de boendei regionen.

Delgado har i årtionden varit en region som har lidit av fattigdom och brist på investeringar. Situationen har förvärrats under de senaste åren, bland annat till följd av förödelsen efter cykloner, spridningen av Covid-19 samt det ökade våldet mot civilbefolkningen.

Landets president Filipe Nyusi har vid flera tillfällen skyllt situationen i landet på terrorister, men har i samma veva utvisat eller på andra vis tystat journalister som har exponerat regeringens inblandning och ansvar för våldet mot befolkningen.

Bland annat har extremt höga avgifter för verksamma journalister införts och priset för ett journalistvisum kostar nu från 500 dollar upp till 8500 dollar.

Toppbild: Läkare utan gränser

Läs hela Amnesty rapport om regionen här.