Nyheter om ,

Fransk journalist kidnappad i Mali

En fransk journalist som kidnappades av islamister i Mali har nu för första gången sedan försvinnandet för en månad sedan dykt upp i en video gjord av kidnapparna.

Olivier Dubois kidnappades från staden Gao den åttonde april av Jamaa Nusrat al-Islam wal-Muslimin (JNIM) en grupp som beskriver sig som en del av Al-Qaida. 

– Jag heter Olivier Dubois. Jag är journalist och jag kidnappades i Gao den 8 april av JNIM, säger den franska journalisten i det 21-sekunder korta klippet där han också uppmanar familj, vänner och de franska myndigheterna att göra allt i sin makt för att få honom fri. 

Pressfrihetsorganisationer som Reportrar Utan Gränser har känt till kidnappningen i över en månad men valt att inte offentliggöra informationen på inrådan av myndigheterna, då man hoppats på en snabb lösning. 

”När han inte kom tillbaka till sitt hotell efter att ha gått ut för att äta lunch så förstod vi att han kidnappats”, skriver Christophe Deloire som är ordförande för franska Reportrar utan Gränser på twitter. 

Han framhåller också att Olivier Dubois jobbat både för den franska tidningen Liberation såväl som magasinet le Point Afrique och var en rutinerad och erfaren korrespondent som kände landet väl. 

”Efter att ha konsulterat hans arbetsgivare bestämde vi oss inledningsvis för att inte gå ut med nyheten om att han tagits som gisslan för att inte förhindra en snabb lösning, ” skriver Deloire på twitter där han även uppmanar de franska myndigheterna att göra allt de kan för att säkra ett frisläppande. 

Det franska utrikesdepartementet har i veckan också de bekräftat att en fransk journalist kidnappats i Mali och att man nu jobbar för att analysera videon samtidigt som man är i kontakt med journalistens familj. 

Olika grupper inklusive både Islamska Staten och Al-Quaida har under flera år kidnappar utlänningar i Mali och genomfört räder mot byar och regementen. Sedan 2013 genomför Frankrike en militär operation i landet för att pressa tillbaka grupperna från dess basområden i den norra delen av landet. Sedan dess har också lokala uppror spridit sig till Burkina Faso och Niger. 

Enligt det amerikanska försvarsdepartementet består gruppen JNIM av cirka 2000 soldater i Västafrika och de spelar en ”central roll” i den oroliga situation som i dag råder i Mali.

I ett uttalande från den amerikanska pressfrihetsorganisationen Commité to protect Journalists (CPJ) så säger Angela Quintal att: ”Allt för ofta följs nyheten om ett en journalist försvunnit av tragedi och obesvarade frågor. Vi hoppas att så inte blir fallet denna gång”.

Enligt den franska tidningen Liberation hade Olivier Dubois under reportageresan planerat att skriva om just jihadister i Gao-regionen. 

Efter nästan sex år som kidnappad i Malis öken blev Johan Gustafsson i juni 2017 frisläppt och kunde komma hem till Sverige, om detta berättar han själv i den nyutkomna boken ”Ett fängelse utan murar”. 

Under de år som har gått sedan dess har säkerhetsläget i regionen där han kidnappades försämrats avsevärt, enligt FN och organisationen ACLED, som ägnar sig åt att övervaka väpnade konflikter. 

412 nya kidnappningar har rapporterats (2019), att jämföra med 48 kidnappningar under föregående två-årsperiod. 

Även andra typer av konfliktrelaterat våld har ökat lavinartat. Och det är inte bara offren som blir fler, utan även förövarna, med nya militanta grupper som etablerat sig i området, och som i allt högre grad börjat rikta sina vapen mot civilbefolkningen enligt organisationen ACLED.

De statliga säkerhetsstyrkornas respons har i mångt och mycket förvärrat situationen. 2019 var styrkor i Mali inblandade i en massaker i Mopti-regionen. Om norra Burkina Faso har det rapporterats att säkerhetsstyrkorna dödar tre gånger fler civila än vad jihadisterna gör.

En undersökning som genomförts av organisationen International Alert menar de att den ökande extremismen i västra Sahel snarare beror på svaga stater än fundamentalistisk religiös ideologi. 

– Verkligt eller upplevt missbruk av myndigheter – ofta med straffrihet – har lett till frustration som våldsamma extremister utnyttjar. Dessa grupper använder kritik av statlig korruption för att uppmuntra samhällen att omfamna en alternativ politisk och social modell, inspirerad av sharia, menar Marco Simonetti, regionchef på International Alerts avdelning för Västafrika.

Opération Barkhane leds av Frankrike och har som huvudsyfte att bekämpa islamister i Sahel. Barkhane har nu byggts ut med Task Force Takuba, som innehåller specialförband från bland annat Sverige. 

Två svenska soldater skadades nyligen lindrigt i Mali efter att ha kört på en vägbomb, enligt ett pressmeddelande från Försvarsmakten.

– Två av soldaterna är åter i tjänst och den tredje står under medicinsk observation, sa Jonas Olsson, pressekreterare vid Försvarsmakten till medier när det skedde. 

Trots att de flesta stridande parter i Mali har kopplingar till terrorgrupperna al-Qaida och IS är våldet inte ideologiskt, säger Jasper Bjarnesen, antropolog och forskare till TT. 

– Ibland säger de att syftet är att bilda något slags kalifat, men ser man på deras agerande så handlar det snarare om att destabilisera regionen för att få tillgång till naturresurser. Man har jagat ut nationella säkerhetsstyrkor i främst norra Mali, Burkina Faso och västra Niger. Där kan de väpnade grupperna handla illegalt med naturresurser och transportera vapen i en kriminell handelskorridor, säger Jesper Bjarnesen till TT. 

Foto: Ferdinand Reus Creative Commons, skärmdump från filmen.