Analys om , ,

Vad betyder Björn Söders ordförandeskap i Sveriges OSSE-delegation?

Torsdagen den 13 oktober utsågs Björn Söder ut till ordförande för Sveriges delegation i OSSE. Snart väcktes debatt om betydelsen av utnämningen. Rasmus Canbäck reder ut vad ordförandeposten betyder i praktiken.

I veckan utsågs Sverigedemokraten Björn Söder till ordförande för Sveriges delegation till Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE).

Till Expressen sade Björn Söder att det är ett ”hedervärt” uppdrag. I samma artikel förklarade Söder att delegationen i regel har en samlad syn på Sveriges politik i OSSE.

Journalisten och försvars- och säkerhetsexperten Patrik Oksanen sade å sin sida till tidskriften Expo att valet av Björn Söder kan skada synen på den svenska delegation.

– Sverige har en lång tradition att hålla en hög fana i frågor om mänskliga rättigheter, mediefrihet och arbetet mot desinformation. Det är inte direkt frågor man förknippar Björn Söder med att arbeta för.

I flera medier, däribland i Dagens Nyheter, står det att ordföranden för delegationen får en utslagsröst om det råder oenighet. Något som inte visat sig stämma.

Frågan är vad utnämningen av Björn Söder betyder? Är det en formell position eller har den faktisk betydelse?

Men först, vad är OSSE?

OSSE bildades 1990 under FN:s mandat. Syftet med säkerhetssamarbetet var att främja säkerhet och fred i Europa med omkringliggande intresseområden. Det var under en tid då järnridån föll och nya stater började bildas.

Ur Sovjetunionen sprang 14 nya stater och i dessa fanns en stor mängd konflikter. Däribland Nagorno-Karabach i Azerbajdzjan, Sydossetien och Abchazien i Georgien och Transnistrien (Pridnestrovie) i Transnistrien.

I sydöstra Europa upplöstes samtidigt Jugoslavien i flera fullskaliga krig.

Helt enkelt, det var en blodig tid där OSSE:s mandat i många av dessa konflikter har varit att medla om politiska lösningar till konflikterna.

Bristen på verkställande mandat har dock gjort att många konflikter snarare stagnerat än att ha lösts. Inte minst Nagorno-Karabach där Azerbajdzjan tröttnat på OSSE:s medlande och tog saken i ena händer genom en militär lösning.

I dag består OSSE av 57 medlemsländer från Europa med omnejd, samt USA och Kanada. Sverige har åtta personer i organisationens parlamentariska församling som totalt har 323 delegater. De största medlemsländerna är USA och Ryssland med 17 respektive 15 delegater. Antalet delegater är inte proportionerligt med länders storlek.

Till följd av konstituerandet av delegationen torsdagen den 13 oktober består Sveriges OSSE-grupp av två Sverigedemokrater, två moderater och fyra Socialdemokrater, samt åtta suppleanter från lite olika partier.

Flera personer som Blankspot talat med som har god insyn säger att det råder så gott som konsensuskultur inom delegationen. Delegaterna företräder formellt sin egen röst i den parlamentariska församlingen, men för att gå i samlad svensk tropp enas delegationen i regel om hur man ska rösta.

Under Sveriges ordförandeår i OSSE 2021 tog delegationen visserligen en något nedtonad roll. I övrigt har delegationen agerat tydligt och samspelat i frågor som framför allt berör Ryssland.

Ordföranden för ett lands delegation har dock utökat inflytande i OSSE:s särskilda råd som träffas vart tredje år för att besluta om budget och verksamhetsinriktning.

Innebär då ordförandeposten en utökad makt?

Vad gäller den formella makten är det, liksom i de flesta liknande formella grupper och utskott, inte läge att slå på stora trumman. Ordförandens makt i OSSE-delegationen är begränsad till att framför allt hålla ordning och reda i arbetet.

Den symboliska makten som positionen medför är däremot av större betydelse.

Ungefär enligt samma princip som Brit Stakston resonerade i en text för Blankspot för några veckor sedan om ordförandeposterna i riksdagens utskott ger ett informationsövertag. I diplomatiska sammanhang gör tituleringen skillnad mellan att mediers mikrofoner riktas mot en eller annan person.

Även om Sverigedemokraterna, efter många år, sållat sig till ledet av svenska partier som riktar kritik mot Ryssland så är just invasionen av Ukraina inte den enda fråga inom OSSE. Blickarna behöver även vändas till Kaukasien där striderna mellan Armenien och Azerbajdzjan aldrig verkar ta slut, och till Centralasien där Kirgizistan och Tadzjikistan har en brinnande gränskonflikt.

Just konflikten mellan Armenien och Azerbajdzjan är en av få där Björn Söder tagit ställning, och det för Armeniens sida. Han är medlem i Riksdagens vänskapsgrupp för Armenien. Det går stick i stäv med Sveriges hittills neutrala syn som genomsyrade Ann Lindes ordförandeår i OSSE 2021, men mer i linje med hur de tongivande OSSE-länderna Frankrike och USA ser på den.

Med det sagt så ska utnämningen ses som en fjäder i hatten för Björn Söder.

Foto: OSCE/Piotr Dziubak, Warsaw Human Dimension Conference, Creative Commons CC BY-ND 4.0

Hjälp oss skriva mer om Demokrati!

Blankspot sätter ljuset på olika demokratirörelser runt om i världen.

Vad finns det att lära av demokratiaktivisters arbete i Etiopien, Ungern, Bolivia eller andra platser i världen? Är det WhatsApp eller dörrknackning som är det viktigaste verktyget – och hur tänker unga människor om sin framtid.

Stöd oss så kan vi bredda bevakningen med fler artiklar, reportage och filmer om detta. Du kan skänka ett engångsbelopp via Swish 123 554 35 41 eller prenumerera.