Blankspot om

Frukostseminarium: Det ska göra ont att ge sig på en journalist

2019 gav Blankspot tillsammans med Metis Services och frilansjournalisten Joakim Medin ut säkerhetshandboken “Kom levande hem.” Nu är det dags för en uppdatering. Kom och hör mer om planerna under ett frukostseminarium.

Handboken ”Kom levande hem” är sprängfylld med tips kring hur man gör riskanalyser, klarar av svåra och hotfulla situationer, ger första hjälpen vid akuta skador och hur man kan genomskåda lögner samt ljuga effektivt för att skydda sig själv, sin information och sina källor. 

I en tid då journalistiken angreps var behovet  2019 stort av att samla ”good practise” och konstruktivt tänka kring begreppet säkerhet. Efter ett antal praktiska kurser samlades erfarenheter i en handbok.

Sedan dess har mycket hänt. 

Ryssland har anfallit Ukraina. Sverige tappar placeringar i Reportrar utan gränsers ranking på grund av hot och hat. Dessutom gör nya lagar om utlandsspioneri det svårare att verka. 

I det här läget arbetar vi för fullt med att uppdatera handboken med nya tips: från skyttegravarna i Ukraina och internets mörka hörn. 

En fråga vi ställt oss i arbetet är: hur blir vi mer offensiva? Hur kan vi mentalt gå från att tycka synd om oss själva till en situation där det gör ont att ge sig på en journalist. 

Kom till ett frukostseminarium där vi presenterar tankarna kring uppdateringen, möt nya och gamla skribenter och bidra med din kunskap till nästa upplaga. 

Vi kommer också berätta om vad Blankspot planerar i övrigt under 2023.

Dag: Pressfrihetens dag den 3 maj 2023

Deltagare: Martin Schibbye, Brit Stakston och Rasmus Canbäck.

Plats: Wallingatan 37.

Tid: 08.30-09.30. 

Föranmälan: maila info@blankspot.se