Nyheter om ,

Österrikes inrikesminister efter dådet: Håll er hemma

Den österrikiska inrikesministern Karl Nehammar och polisen meddelade under en presskonferens på tisdagsmorgonen att befolkningen i Wien bör hålla sig hemma i dag om de kan samt undvika allmänna platser.

– Gårdagens attack är ett angrepp på vår demokrati och våra grundvärderingar. Det är ett försök att försvaga eller slå sönder vår demokrati och det accepterar vi inte från någon, sa inrikesministern Karl Nehammar under presskonferensen.

Innerstaden är nu i stort helt avspärrad och bör alltså undvikas enligt myndigheterna. Skolplikten gäller inte idag i men för de som behöver är skolan öppen.

Under natten så genomsöktes den dödade gärningsmannens lägenhet och över hela staden har olika tillslag gjorts under morgonen.

Bara timmar innan det nya utegångsförbudet skulle införas i går kväll hördes de första skotten i Wiens citykärna av det som nu beskrivs som ett islamistiskt terrordåd. En av attackerna skedde i närheten av synagogan. Kvarteren där de totalt sex brottsplatserna finns präglas av ett aktivt ungt uteliv.

Just i går kväll var extra många personer ute för att handla och umgås inför utegångsförbudet som infördes vid midnatt och som ska gälla mellan klockan 20 – 06 under de kommande tio dagarna för att minska smittspridningen.

Lokaltrafiken runt innerstaden dirigerades om och samtliga som befann sig i området ombads stanna kvar där de var när jakten på terroristerna fortsatte.

Många privatpersoner erbjöd plats till personer som inte kunde ta sig hem under natten. Likaså blev hotellens lobby för många ett tillflyktsrum och i mån av plats erbjöd även några av de rum. Samtliga hotell stängs annars från och med ikväll.

Wiens polis upprepade återkommande i sociala medier att inte dela bilder eller rykten i sociala medier. Man uppmanade däremot alla vittnen att ladda upp eventuella bilder och videos på en särskild server.

Totalt har man hittills fått in över 20 000 bilder och videos. Ett team på 35 personer har hunnit titta igenom cirka 20 procent av materialet under natten meddelade polisen under morgonens presskonferens.

Totalt har fyra civila dödats och 2 skadats varav en polis som uppges ha svåra skador.

Under tisdagen gick också inrikesministeriet ut med att det att en av gärningsmännen är en 20-årig man, född och uppvuxen i Wien med albanska rötter. Hans föräldrar ska vara från Nordkmakedonien utan kopplingar till islam.

Personen ska vara tidigare känd av polisen för att ha kopplingar till terroristorganisationer.

Tre dagars landssorg har aviserats under förmiddagen och klockan 12 idag kommer en tyst minut hållas för offren i attentatet.

Terrordåd med dödsfall är ganska sällsynta i Österrike. Huvudstaden har länge varit förskonad från attentat riktade direkt mot allmänheten.

Det är nästan fyrtio år sedan något liknande hände i staden.

Skulle synagogan i Seitenstettengasse varit ett av målen för nattens attack, vore det den andra attacken mot synagogan. 1981 attackerades den av en palestinsk terroristgrupp då två personer dödades och 20 skadades. Det skedde också en attack av den palestinska terrorgruppen Abu Nidal på Wiens flygplats, som dödade fyra personer och ett trettiotal skadade 1985.

Foto: Wienbild av Brit Stakston och bild på Karl Nehammer av European People’s Party