Nyheter om ,

Österrikes hälsominister avgår efter kollaps: ”15 månader har känts som om det vore 15 år”

Idag meddelade den österrikiska hälsoministern Rudolf Anschober sin avgång. I en personlig pressträff berättade han om hur det tunga arbetet med pandemin nu tvingar honom att dra i den egna nödbromsen – för sin egen hälsas skull.

Rudolf Anschober tillträdde som hälsominister efter att den nuvarande koalitionsregeringen bildades mellan De gröna och ÖVP, det kristdemokratiska konservativa österrikiska folkpartiet, i januari 2020. Han var även ansvarig för sociala frågor, vård, konsumentskydd, och djurrätt i regeringen.

Den avgående ministern lyfte under presskonferensen fram den stolthet han kände inför sitt arbete när han tillträdde för 15 månader sedan, men adderade också att det nu med facit i hand, känns som om de 15 månaderna vore en 15 år lång period.

Arbetet med Covid-19 som inleddes bara några veckor efter att den nya och omdiskuterade regeringen tillträdde skulle snart visa sig vara den svåraste pandemin på över 100 år, konstaterade Anschober.

Hälsoministeriet med Rudolf Anschober i spetsen blev själva hjärtat för strategiarbetet.

Anschober beskrev hur pandemin skapade ett ständigt tryck på alla anställda att leverera analyser, göra strategiska val, under en situation av allt mer ökade förväntningar och konstant överarbete.

Detta skiljer inte Österrike från andra drabbade länder i världen. “Så var det för alla” reflekterade Anschober och berättade om hur många nya kollegor han numera träffar i mötena med andra länders ansvariga.

– På möten ser jag numera inte samma personer som var med från början, allt fler ansvariga ministrar har bytts ut, bland annat i ett av våra grannländer, Tjeckien, där är man nu inne på sin fjärde hälsominister, sa Anschober.

I jämförelse med andra länder i Europa är det Österrikiska hälsoministeriet ett av de största. Något som Rudolf Anschober framhöll som en styrka för att hantera en ny pandemi.
– Vi alla blev snabbt ett team i den här svåra situationen, sa Anschober, men vi behöver också vara självkritiska för att varken Österrike eller hälsoministeriet var förberedda för detta. Det fanns också partipolitiska tidigare val som vi har fått bära konsekvenserna av och hantera.

För att ge en bild av arbetet redogjorde han för de tre rådgivningsstaber med extern expertis som möjliggjort de gemensamma strategival som sedan kunnat omsättas i politisk handling.

– Vi har tagit fram 106 förordningar under stort partipolitiskt tryck och tidspress, sa Anschober.

Han exemplifierade det han såg som framgångarna med att Österrike idag har 2.2 miljoner vaccinerade och är ”världsmästare” i testning med de dryga 7 miljoner genomförda PCR-tester.

– Det har varit ett nytt territorium att övervinna varje dag. Och även om vi har gjort fel, för misstag gör man, så har vi gjort mycket väldigt bra också.

Sedan gav han en snabb inblick i vad som skett bakom kulisserna under de hittills fyra perioderna av allvarliga smittvågor. Nedstängningar har genomförts fyra gånger och trycket under de perioderna har fortsatt att öka mot alla medarbetare på hans departement.

Även mot honom personligen och hans familj.

Han beskrev hur enade alla var under den första vågen och hur man ”agerade förnuftigt”. Även under den andra vågen “drog vi i nödbromsen i rätt tid och undvek en kollaps av intensivvården”, sa Anschober.

Men trots att man lyckades undvika en kollaps ökade tonläget och kritiken bland allmänheten.

– Coronaförnekarna blev allt aggressivare, jag märkte det personligen genom mordhot och har sedan november behövt ha polisskydd. Även mina anhöriga hotades, sa Anschober och passade på att tacka säkerhetstjänsten.

När sedan den tredje vågen än en gång krävde nedstängningar nu till påsken beskrev Anschober en situation där han “kände sig allt ensammare i besluten och såg växande intressekonflikter överallt”.

– Och det tog tyvärr också ifrån mig en av mina viktigaste källor till energi i mitt dagliga arbete, möjligheten att möta medborgare på väg till jobbet i tunnelbanan eller på gatan.

En tredje nedstängning genomfördes över påsk, trots den starka kritiken och han menar att det absolut var rätt beslut. Läget är än idag så pass akut att huvudstaden Wien valt att förlänga nedstängningen fram till 6 maj för att stoppa smittan och fortsatt förhindra överbelastningen av intensivvården.

– Vi är inte över berget ännu, sa Anschober och uppmanade alla som bär politiskt ansvar framöver, att fortsatt inte underskatta pandemin.

För sin efterträdare ser den avgående hälsoministern i Österrike fyra faror som måste hanteras.

För det första pekade han på mutationerna och den än snabbare spridningen, för det andra att en tredjedel av befolkningen inte regelbundet testar sig, för det tredje att en tredjedel inte avser att vaccinera sig och för det fjärde måste de långtidssjuka av covid synliggöras.

– De graverande eftereffekterna för 10 procent av befolkningen måste prioriteras och de drabbade behöver få ett erkännande och stöd.

Med detta som bakgrund gick den avgående hälsoministern mot slutet över till sig själv och beslutet att lämna.

– Alla våra liv har fullständigt förändrats, så även mitt. Jag har försökt ge allt inom alla mina ansvarsområden, jag är en av många som haft en extrem arbetsbelastning och har de senaste 14 månaderna arbetat dygnet runt. Jag har i princip inte haft ledigt en hel dag under hela denna period med undantag av en enda helg, sa Anschober och berättade detaljerat om sina hälsoproblem. Det gäller allvarliga cirkulationsproblem, tinnitus, dåliga sockervärden och hur han på grund av cirkulationsproblemen kollapsat vid två tillfällen de senaste veckorna.

– Sjukdomar ska ingen skämmas för och efter den första cirkulationskollapsen har jag vilat och sedan försökt att komma tillbaks in i arbetet. Det här är inte en utbrändhet, jag känner igen de symptomen väl efter min tidigare utbrändhet för nio år sedan. Då drogs kontakten ut helt. Så är det inte nu, sa Anschober och berättade hur han mådde bra, återvände till jobbet men så råkade han ut för ännu en cirkulationskollaps.

– Jag måste dra i min nödbroms. Hade det varit en normalsituation hade det varit möjligt att arbeta med mindre kapacitet men nu måste man ha en hälsominister som är 100 procent. Denna pandemi tar ingen paus och därför kan inte hälsoministern heller ta en paus, sa Anschober med tårar i ögonen.

Angående framtiden hade han inte några planer, men kanske, om några veckor när kraft finns igen ville han kanalisera sin kunskap och kompetens på något sätt. Han har tidigare skrivit tre politiska fackböcker.

– Kanske kan jag realisera mina planer om att skriva en politisk roman, de senaste månaderna har onekligen gett många uppslag.

I sitt avslutningstal nämndes inte koalitionspartnern ÖVP överhuvudtaget utan endast hans partner, och närmaste medarbetare “De gröna” och alla de medborgare som också hört av sig med “blommor, kakor och uppmuntrande mejl” under året.

Förbundskanslern Sebastian Kurz från ÖVP tackade under dagen Anschober för att ha “offrat sig själv för vårt land” och förbundspresidenten Alexander Van der Bellen hyllade Anschubers “outtröttliga arbete under denna oändligt svåra och stressiga tid med pandemin” uppger tidningen Kurier.

Allmänläkaren Wolfgang Mückstein blir Anschobers efterträdare och tillträder formellt den kommande måndagen.

Foto: BKA / Andy Wenzel. Rudolf Anschober, 6 april 2020, pressträff om restriktioner.

Hjälp oss skriva mer om Coronavirus!

Coronapandemin har fört ut oss alla till en outforskad del av kartan och skapat stora utmaningar för demokratin. Vi fokuserar på att berätta om detta.

Stöd oss genom att skänka ett engångsbelopp via Swish 123 554 35 41 eller genom att bli medlem för fortsatt bevakning av pandemins effekter på demokratin.