Nyheter om ,

Efter militärkuppen: Mali utesluts ur det västafrikanska samarbetsorganet Ecowas

Malis vicepresident Assimi Goita genomförde nyligen sin andra kupp i landet inom loppet av nio månader. Han frihetsberövade även landets övergångspresident och premiärminister. Till följd av det valde det västafrikanska samarbetsorganet Ecowas att utesluta Mali.

I augusti 2020 utförde Assimi Goita en militärkupp i Mali vilket ledde till att den dåvarande regeringen störtades. Han blev vald till vice presidenten och en övergångsregering valdes som skulle inneha makten fram till att nya val utlystes 2022.

Men under föregående måndag utförde vicepresidenten en ny kupp där övergångspresidenten Ba N’Daou samt premiärministern Moctar Ouane frihetsberövades. I samband med kuppen utsåg en konstitutionsdomstol Goita till landets nya president.

Omgående började ett flertal internationella aktörer, såsom FN och EU, fördöma gripandet av det två ledarna. Bland annat uttryckte FN:s generalsekreterare Antonio Guterres sin åsikt på sitt twitter genom att skriva att han ”kräver fred och att de skulle friges omgående”.

Bara dagar efteråt frigavs Ba N’Daou och Moctar Ouane men kritiken fortsatte att hagla över Assimi Goita och hans styrkor.

Sedan regeringen tillsattes i augusti förra året har många uttryckt oro över militärens starka position inom det civila styret, och efter kuppen som ledde till Goitas övertag i förra veckan har de Västafrikanska staternas ekonomiska gemenskap (Ecowas) nu offentliggjort att Mali kommer att uteslutas från samarbetet.

Organisationen bildades 1975 och har som främsta uppgift är att skapa förutsättningar för länderna att vara självförsörjande genom att bygga en stark handelsunion. Samarbetet som innefattar 15 medlemsländer och fungerar även som en fredsbevarande styrka där medlemsländerna kan skicka in militär om behovet finns. 

Mali har varit ett medlemsland sedan organisationen grundades men efter ett möte i helgen där representanter från de alla medlemsländerna deltog står det nu klart att Mali inte längre kommer att få vara en del av samarbetet.

– Uteslutningen från Ecowas gäller omedelbart, fram till tidsfristen går ut i slutet av februari 2022, då de ska lämna över makten till en demokratiskt vald regering, sa Ghanas utrikesminister Shirley Ayorkor Botchwey efter mötet.

I samband med att beslutet blev offentligt krävde även Ecowas att Mali omedelbart skulle bilda en samlingsregering samt välja en ny civil premiärminister.

Ytterligare en konsekvens är att Frankrike, som har ett stort antal soldater placerade i landet, nu hotar med att dra tillbaka sina styrkor om inte något görs för att säkra den demokratiska utvecklingen.

Även Sverige har uppemot 400 soldater på plats i landet och enligt en skriftlig kommentar till SVT sa utrikesminister Ann Linde (S) att “Vi i första hand bör avvakta resultatet av de ansträngningar som Ecowas nu gör. I stunder som denna är det av avgörande betydelse att det internationella samfundet står enat”. 

Toppbild: Wikimedia Commons

Hjälp oss skriva mer om Demokrati!

Blankspot sätter ljuset på olika demokratirörelser runt om i världen.

Vad finns det att lära av demokratiaktivisters arbete i Etiopien, Ungern, Bolivia eller andra platser i världen? Är det WhatsApp eller dörrknackning som är det viktigaste verktyget – och hur tänker unga människor om sin framtid.

Stöd oss så kan vi bredda bevakningen med fler artiklar, reportage och filmer om detta. Du kan skänka ett engångsbelopp via Swish 123 554 35 41 eller prenumerera.