Okategoriserade om ,

Talibanerna öppnar universiteten i Afghanistan igen men studenterna är fortsatt hungriga

Utbildningsministeriet i Afghanistan meddelade tidigare i februari att de statliga universiteten i landet återigen ska öppna. Men för studenterna väntar kalla sovsalar och utbredd hunger.

I en inspelad video berättade den nuvarande utbildningsministern i talibanernas regering Abdul Baqi Haqqani att universiteten skulle öppna. 

Det sades också att efter öppnandet skulle studenterna undervisas i tre veckor varefter examinationer skulle hållas den 26 februari 2022.

Universitet i en del andra regioner skulle öppna mot slutet av februari. 

Studenter som redan har genomgått inträdesprov eller som inte fått tentera lästa kurser under hösten kommer ges information från respektive universitet kring vad som gäller för examinationer och kursstart meddelade de nya myndigheterna.

Ministern för högre utbildning sa också att landets myndigheter skulle rikta sitt fulla fokus på att få igång skolväsendet och all administration som krävdes för att förse studenterna med allt tänkbart stöd skulle mobiliseras.

Beskedet från ministern fick ett varmt mottagande i Kabul och hans video har hyllats på sociala medier av afghanska ungdomar.

I realiteten har alla universitet varit stängda sedan talibanerna tog över makten i augusti. Tidigare har myndigheterna sagt att det beror på bristande resurser och att ”miljön” för utbildning inte varit tillfredsställande. 

En student som Blankspot talat med under löfte om anonymitet sa att hon var sprudlande glad över att äntligen få återvända till studierna. 

– Efter en så lång tid utan undervisning känns det glädjefullt.

Hennes familj bor i Kabul men själv studerar hon i en av landets provinser och för att i år slutföra sin utbildning ska hon nu ta sig tillbaka dit. 

– Våra föreläsare och all personal har varit så vänliga och stöttande under den här tiden men nu blir det stora problemet hur vi ska få tag i mat för att orka studera, säger hon. 

Hennes far dog när hon var fyra år och när talibanerna tog över så förlorade hennes mamma jobbet. Eftersom mamman var den som försörjde familjen kastades de in i en djup ekonomisk kris. 

– När beskedet kom om att universitetet skulle öppna så grät min mamma och sa att nu säljer vi spisen så att jag kan få med mig lite pengar. Vintern får vara slut nu sa hon.  

Studenten berättar kort senare att mamman nu är lycklig men frusen. 

– Jag är nu inkvarterat igen på studenthemmet men alla saknar mat. Vi delar med oss vi som delar rum och jag köper bröd till mina kurskamrater.

Ibland på mornarna när de dricker te och äter det hårda brödet så känner de sig misslyckade.

– De sa att studentlivet skulle vara hårt, men detta är något extra. Ofta kan vi inte sova på nätterna eftersom vi är för hungriga. Man hör flera gråta i sovsalen och alla väntar på att det ska bli morgon så vi kan få en bit bröd igen, säger hon till Blankspot innan hon måste avsluta samtalet.

– Jag kan inte prata mera nu. Men jag ber ibland till Gud att han ska göra slut på lidande. Ibland ber jag om att jag inte ska vakna.

**

Artikeln är skriven av NN som är en 26-årig journalist som sedan 2021 rapporterar anonymt från Kabul för Blankspot. Varje vecka finns hennes intervjuer med människor på plats om hur livet påverkats i huvudstaden. För att inte missa hennes unika rapporter skriv upp dig för Blankspots nyhetsbrev. 

Läs även: Författare i Kabul tvingas sälja biblioteket för att inte svälta 

Läs även: Barnmorska i Kabul larmar: Svältande spädbarn