Nyheter om ,

Svenska Freds polisanmäler FMV

Blank Spot Projects avslöjande om att 37 thailändska officerare har fått gratis utbildning på svenska universitet har polisanmälts av Svenska Freds och skiljedomsföreningen. Organisationen vill att Jas-avtalet med Thailand ska utredas av korruptionsåklagare.   – Vi vet att den internationella vapenhandeln ofta är sammanknippad med korruption, trots att företag och myndigheter förnekar det. Att thailändska officerare erbjudits […]

Blank Spot Projects avslöjande om att 37 thailändska officerare har fått gratis utbildning på svenska universitet har polisanmälts av Svenska Freds och skiljedomsföreningen. Organisationen vill att Jas-avtalet med Thailand ska utredas av korruptionsåklagare. 

 – Vi vet att den internationella vapenhandeln ofta är sammanknippad med korruption, trots att företag och myndigheter förnekar det. Att thailändska officerare erbjudits gratis universitetsutbildning som en del i Jas-affären kan utgöra ett mutbrott. Vi anser att detta måste undersökas, säger Svenska freds ordförande Anna Ek.

Polisanmälan gäller skrivningar i det försäljningsavtal från 2008 då Försvarets materielverk (FMV) sålde sex Jas-plan och Erieye-system till Thailand.

Avtalet är hemligstämplat och myndigheterna i vare sig Sverige eller Thailand vill berätta några detaljer om gratisutbildningen eller hur urvalet av stipendieraterna har skett. Därmed är det omöjligt att avgöra om de gratis utbildningsplatserna har gynnat den styrande militärjuntan eller deras anhöriga.

– Blank Spots reportage visar varför det är så viktigt med offentlighet och insyn och att journalister kan få ut underlag som rör vapenaffärer. Att dessa hemligstämplas och att diarienummer tagits bort är ett hot mot demokratin. All information som rör försäljningen av Jas 39 Gripen till Thailand måste göras tillgänglig för offentlig granskning, säger Anna Ek.

Läs polisanmälan här

http://www.svenskafreds.se/svenska-freds-polisanmaler-fmv-for-misstankt-mutbrott