I helgen gjorde nyhetsbyrån TT en stor sak av ett faktafel som de hittade i åtalet om Jas-affären med Brasilien 2013. Men felet, som finns i en fotnot, påverkar inte åklagarens bevisföring. I åtalet hade åklagaren blandat ihop Saab automobil, som gick i konkurs 2011 med Saab AB som tillverkar krigsmateriel. I en artikel gavs […]
Av Martin Schibbye 15 januari, 2017
I helgen gjorde nyhetsbyrån TT en stor sak av ett faktafel som de hittade i åtalet om Jas-affären med Brasilien 2013. Men felet, som finns i en fotnot, påverkar inte åklagarens bevisföring.
I åtalet hade åklagaren blandat ihop Saab automobil, som gick i konkurs 2011 med Saab AB som tillverkar krigsmateriel. I en artikel gavs denna nyhet större relevans än att försvarskoncernen Saab enligt åklagaren betalat miljonbelopp till en beryktad PR-konsult för att få Brasilien att köpa 36 svenska Jas-plan 2013.
Nils Resare, som har granskat Jas-affären, tillsammans med Henrik Brandau Jönsson, menar att faktafelet inte förändrar åklagarens argumentering i sak och att TT:s vinkling blir missvisande.
– Det 155 sidor tjocka åtalet är välskrivet och bevisningen är väldokumenterad. Jag tycker att TT bagatelliserar åtalet med denna artikel, säger Nils Resare.
Men står det inte fel i åtalet?
– Jo, men det påverkar ingenting som rör det åklagaren försöker bevisa. Jag tror det beror på att åklagaren hittills inte har börjat granska Saab, vilket han också berättade när vi pratade med honom. Det arbetet har precis inletts. Han är inte heller den första som blandar ihop de två Saabföretagen, säger Nils Resare
Är detta känsligt för Saab?
– Åtalet är mycket besvärande för Saab. Deras största affär smutskastas och personer i företaget riskerar fängelse. Dessutom har denna affär backats upp av regeringen, kungahuset och stora delar av det svenska näringslivet. Det är väldigt mycket som står på spel, säger Nils Resare
Läs mer: Så gjorde vi granskingen av JAS-affären.
Läs mer: SAAB riskerar åtal för mutbrott.
Läs mer: Stefan Löfven indragen i Jas-utredning.
**
Ur arkivet:
Läs mer: När diktaturen fick köpa JAS-plan.
Läs mer: JAS-löfte till Thailand stred mot lagen.
Läs mer: JAS-stipendiater fick företräde till högskoleutbildning.
Läs mer: JAS-affären är det motköp eller mutköp.
Läs mer: Blankspot avslöjar hemligt JAS-avtal.
Läs mer: UD bröt mot grundlagen under JAS-granskningen
**
Uppskattar du vår granskande journalistik? Stöd i så fall Blank Spot Project så att vi kan fortsätta gräva. För att stödja just denna granskning swisha till 123 554 35 41.
Då kan du också gå med i Nils Resares grävgrupp på Facebook och bidra till nästa reportage.