Nyheter om Jas, Saab, Stefan Löfven
Stefan Löfven indragen i Jas-utredning
Både statsminister Stefan Löfven och Saabs styrelseordförande Marcus Wallenberg finns med i den brasilianske riksåklagarens förundersökning om mutbetalningar i samband med Jas-affären 2013. Båda ska vid flera tillfällen ha samarbetat med den nu korruptionsdömde Mauro Marcondes. Den 15 december 2013 begravdes Nelson Mandela i den lilla Sydafrikanska byn Qunu. Bland de 4000 inbjudna gästerna fanns […]
Av Nils Resare 15 januari, 2017
Både statsminister Stefan Löfven och Saabs styrelseordförande Marcus Wallenberg finns med i den brasilianske riksåklagarens förundersökning om mutbetalningar i samband med Jas-affären 2013. Båda ska vid flera tillfällen ha samarbetat med den nu korruptionsdömde Mauro Marcondes.
Den 15 december 2013 begravdes Nelson Mandela i den lilla Sydafrikanska byn Qunu. Bland de 4000 inbjudna gästerna fanns bland andra Brasiliens dåvarande president, Dilma Rousseff, hennes företrädare Lula da Silva och Stefan Löfvén som vid den här tiden var ordförande för Socialdemokraterna.
Enligt Brasiliens riksåklagare ska dessa tre personer inte bara ha utbytt artighetsfraser under jordfästningen av den kände frihetskämpen, de ska också ha gjort upp Sveriges största exportaffär genom tiderna – försäljningen av 36 stycken Jas 39 Gripen.
Mötet på begravningen hade organiserats av den nu korruptionsdömde lobbyisten Mauro Marcondes. I sin förundersökning kan den brasilianske åklagaren visa upp en brevväxling mellan honom och Stefan Löfven.
Stefan Löfven, som vid den här tiden inte hade något formellt uppdrag att sälja Jas-plan, försökte via Mauro Marcondes få till ett möte med Lula da Silva. Enligt åklagaren var syftet att övertala Dilma Rousseff att välja svenska flygplan i stället för de amerikanska, Super Hornet, som Jas konkurrerade med.
I förundersökningen finns bland annat ett brev på spanska, som har skrivits av socialdemokraternas dåvarande internationelle sekreterare Martin Sandgren till Lula. I brevet frågar Sandgren om det är möjligt för Lula att träffa Stefan Löfven under Nelson Mandelas begravning.
Enligt åklagaren ska mötet ha ägt rum under begravningen den 15 december 2013. Nio dagar senare kom nyheten att Brasilien köper Jas och svenskt näringslivs största exportaffär var i hamn.
Åklagaren kan också visa att Saabs ordförande, Marcus Wallenberg, har haft samröre med Mauro Marcondes. I ett brev från september 2012 skriver Saab och Marcondes ett brev till Lula da Silva där de lovar omfattande motköp, investeringar och ett svensk och brasilianskt utbildningsinstitut – om han får Dilma att välja Jas-plan.
Brevet undertecknas av Mauro Marcondes som också lägger till PS:
”Jag skulle gärna vilja träffa dig personligen.”
Enligt åklagaren betyder detta i brasilianska affärssammanhang att man vill framför något som är hemligt, muntligen. I de allra flesta fall handlar det om hur mycket pengar vid sidan av en person kan tjäna på affären.
Innan Mauro Marcondes skickade brevet till Lula gav han det till Saabs kampanjchef i Brasilien, Andrew Wilkinsson. Wilkinsson godkände innehållet men tyckte att det skulle undertecknas av Saabs kampanjchef Marcus Wallenberg.
Mauro Marcondes gick med på invändningen men föreslog att brevet ändå ska referera till Marcondes eftersom ”Lula har stort förtroende för honom”.
I slutet av året reste Marcus Wallenberg till Brasilien för att träffa Lula da Silva.
Blankspot har vid flera tillfällen sökt Stefan Löfven för att han skulle få möjlighet att förklara sin inblandning i Jas-försäljningen och sitt samröre med Mauro Marcondes, men han har avböjt en intervju.
Varken Stefan Löfven eller Marcus Wallenberg är misstänkta för något brott.
Bevismaterial från åklagare:
Brev till M&M om Marcus Wallenberg:
Brev om Stefan Löfvens möte med Lula:
Läs mer: Så gjorde vi granskingen av JAS-affären.
Läs mer: SAAB riskerar åtal för mutbrott.
**
Ur arkivet:
Läs mer: När diktaturen fick köpa JAS-plan.
Läs mer: JAS-löfte till Thailand stred mot lagen.
Läs mer: JAS-stipendiater fick företräde till högskoleutbildning.
Läs mer: JAS-affären är det motköp eller mutköp.
Läs mer: Blankspot avslöjar hemligt JAS-avtal.
Läs mer: UD bröt mot grundlagen under JAS-granskningen
**
Uppskattar du vår granskande journalistik? Stöd i så fall Blank Spot Project så att vi kan fortsätta gräva. För att stödja just denna granskning swisha till 123 554 35 41.
Då kan du också gå med i Nils Resares grävgrupp på Facebook och bidra till nästa reportage.