Nyheter om ,

Jas-löfte till Thailand stred mot lagen

Försvarets materielverk (FMV) lovade att thailändska stridspiloter skulle få gratis utbildning vid svenska universitet i samband med Jas-affären 2008. Men FMV kollade aldrig om det var tillåtet vilket tvingade regeringen att i efterhand göra undantag från lagen. När Sverige sålde Jas till Thailands militärjunta 2008 lovade Försvarets materielverk (FMV) att ett antal Thailändska officerare, stridspiloter […]

Försvarets materielverk (FMV) lovade att thailändska stridspiloter skulle få gratis utbildning vid svenska universitet i samband med Jas-affären 2008. Men FMV kollade aldrig om det var tillåtet vilket tvingade regeringen att i efterhand göra undantag från lagen.

När Sverige sålde Jas till Thailands militärjunta 2008 lovade Försvarets materielverk (FMV) att ett antal Thailändska officerare, stridspiloter och statstjänstemän skulle få gratis utbildning på svenska universitet. Men FMV undersökte aldrig om det var lagligt innan de skrev in det i kontraktet. Det berättar en källa på utbildningsdepartementet för Blankspot.

– Vi ställdes inför ett fullbordat faktum.  För oss var det bara att hantera det där, trots att det stred mot förordningen, säger tjänstemannen.

Så FMV hade inte först kollat med utbildningsdepartementet om det var tillåtet att utlova studieplatser?

– Nej uppenbarligen var det så.

Enligt lagstiftningen får uppdragsutbildningar bara användas om det rör sig om personalutbildning eller utbildning som behövs av arbetsmarknadspolitiska eller biståndspolitiska skäl. Inga av dessa syften var uppfyllda i fallet med de thailändska officerarna.

I stället beskrev FMV syftet med de fria studieplatserna så här:

“Att ge deltagarna den teoretiska kunskap som krävs för att kunna utveckla och integrera” JAS-systemen.

För att ändå kunna få in officerarna på svenska lärosäten organiserade FMV ett så kallat samråd med rektorerna för några av Sveriges största universitet. I en skrivelse till regeringen begärde de sedan att regeringen skulle göra ett undantag från förordningen.

På utbildningsdepartementet väckte skrivelsen en hel del huvudbry enligt Blankspots källor. Det är mycket ovanligt att undantag görs från denna lagstiftning och det fanns moraliska betänkligheter. Förutom att det handlade om vapenexport var tjänstemännen medvetna om att Thailand styrdes av en militärjunta.

– Det var väldigt mycket avvägningar fram och tillbaka och man var orolig för att pressen skulle börja gräva i detta, säger personen på utbildningsdepartementet.

Totalt har 70 thailändare genomgått mastersutbildningar i Sverige sedan 2010.

Blankspot har under en längre tid sökt FMV för en kommentar men myndigheten har trots upprepade förfrågningar inte svarat.

 

 

Artikeln är en del i Blankspots pågående granskning av Jas-affären i Thailand.

Läs mer om hur du kan bidra till granskningen här genom att bli medlem i Blank Spot Project.

Här kan du läs tidigare publicerade artiklar:

Regeringen gav gräddfil till thailändska jas-studenter.

Jas-stipendiater fick företräde till högskoleutbildning

Svenska Freds polisanmäler FMV

Blank Spot avslöjar hemligt Jas-avtal

Så gick det till när diktaturen fick köpa Jas-plan