Monarkin har länge varit en enande kraft i landet. Nu enar sig folk emot den. Blankspot guidar dig i Thailands snåriga politiska scen.
Av Linnea Åsfjäll 15 oktober, 2020
Vad grundar sig protesterna i?
De demonstrationer som pågår just nu tog fart redan i juli i år, då var det främst studenter som samlades i städer runt om i landet för att protestera. Nu har demonstrationerna växt till att inkludera människor från alla samhällsskikt, då tiotusentals thailändare samlades i huvudstaden Bangkok den trettonde oktober, för att demonstrera mot regeringen – och monarkin.
Detta är inte första gången som folket protesterar, däremot är det ovanligt att öppet kritisera monarkin – något som faktiskt är straffbart enligt thailändsk lag.
Möjligtvis är detta en motreaktion på att den nuvarande regenten, kungen Maha Vajiralongkorn har verkat för att Thailand återigen ska bli en absolut monarki – samtidigt som han är omåttligt impopulär, till skillnad från sin nu bortgångne far kung Bhumibol Adulyadej.
Missnöjet grundar sig mycket i att kung Vajiralongkorn är omgiven av skandaler, medan hans far höll den moraliska standard som förväntas av en buddhistisk monark, trots att han liksom sin son samarbetat med militärregimer.
Vilka har makten i Thailand?
Thailand är officiellt en konstitutionell monarki och ska vara en parlamentarisk demokrati, men efter en statskupp 2014 styrde den thailändska militärjuntan, “Nationella rådet för fred och ordning” (NRFO), landet fram till 2019.
Arméns före detta general, Prayut Chan-o-cha var militärjuntans ledare och valdes sedan även till premiärminister i augusti 2019 – trots att han då inte tillhörde något politiskt parti. Under sitt styre ändrade militärjuntan grundlagen så att politiska partier kunde nominera premiärministerkandidater som inte nödvändigtvis redan tillhörde deras parti.
Partiet Palang Pracharath, vilket har nära förbindelser till militärjuntan, nominerade Prayut Chan-o-cha som sin premiärministerkandidat. Sedan var det upp till den NRFO–utsedda senaten, tillsammans med representanthuset, att välja premiärminister.
Utöver att sitta på premiärministerposten så fungerar Prayut Chan-o-cha även som Thailands försvarsminister och chef över den nationella polisstyrkan. Han överser landets ekonomiska team och Department of Special Investigation – vars svenska motsvarighet skulle vara SÄPO.
Finns det en opposition?
Parlamentariskt sett finns det just nu ingen fungerande opposition.
Fram till i februari i år fanns partiet “Ny Framtid”, som grundades 2018, inför det senaste valet som ägde rum 2019. Det var ett populärt oppositionellt parti, framför allt bland Thailands unga.
Partiet upplöstes dock i början på 2020, enligt beslut från Thailands författningsdomstol. Enligt domstolen hade partiet brutit mot lagen, då det tagit emot ett lån från sin ledare, Thanathorn Juangroongruangkit.
Utöver detta infördes även ett förbud mot att partiets ledning skulle få inneha något politiskt ämbete under tio år framöver.
Beslutet fattades veckan innan en debatt kring misstroende riktat mot den sittande premiärministern Prayut Chan-o-cha skulle påbörjas.
Men kungen då?
Kung Vajiralongkorn har kallats för en skandalomsusad Don Juan. Från ett hotell i Tyskland, omgiven av ett följe av kvinnor och sin fjärde hustru, försöker han samla på sig allt mer makt. Han har beordrat ändringar i grundlagar, tagit direkt befäl över militärtrupper och tagit personlig kontroll över flera av landets ekonomiska tillgångar. Enligt flera medier är det tydligt att han arbetar för att Thailand återigen ska bli en absolut monarki.
Symboliskt sett har flera monument tagits bort, bland annat ett som markerade platsen där thailändska demonstranter proklamerade slutet på den absoluta monarkin år 1932. Något som demonstranterna har svarat på genom att placera en platta med texten “Folket har uttryckt avsikten att detta land tillhör folket, och inte kungen”, i Bangkoks hovdistrikt.
Även den har tagits bort.
Den fjortonde oktober, möttes kung Vajiralongkorns kortege av demonstranter, då deras vägar bokstavligen korsades. De stora delar av befolkningen som fortfarande stödjer kungen stod i gula tröjor för att visa upp sin lojalitet när kortegen åkte förbi. Detta medan demonstranter höll upp tre fingrar i luften, en symbol för proteströrelsen, som är hämtat från bok- och filmserien Hunger Games.

Vad kräver demonstranterna?
Demonstranterna kräver ett återinförande av parlamentarisk demokrati och en reformation av monarkin, så att den är i likhet med andra länder som har konstitutionell monarki, som till exempel Sverige och Storbritannien. Där fungerar monarken som statschef, men har begränsade befogenheter. Vilka befogenheter monarken har regleras i landets grundlagar.
I mitten på september lyckades demonstranterna lämna över en lista med sina krav till kung Vajiralongkorn via thailändsk polis, då de stoppats från att närma sig byggnaden där kungens rådgivare befinner sig. Överlämnandet sågs som en stor seger.
Varför infördes ett förbud mot massprotester?
När demonstranterna och kungens vägar korsades skapade detta stor oro hos regeringen, som därför införde förbudet för att försöka kontrollera situationen.
Runt 20 demonstranter har arresterats i skrivande stund.
Artikeln uppdateras.
Lästips:
Thailand’s king seeks to bring back absolute monarchy
Thailand’s unprecedented revolt pits the people against the King
Court in Thailand orders popular opposition party dissolved
Thailands flagga. Foto: Peter Koleff via Flickr.