Nyheter om ,

Avslöjande om Thailands fruktindustri kan ge fängelse

Den brittiske juristen Andy Hall riskerar att få tillbringa sju år i ett thailändskt fängelse för en rapport som han inte har skrivit. I maj tas hans fall upp av en domstol i Bangkok. Blankspot träffade honom under ett besök i Stockholm. Med ett tillfälligt utfärdat visum har Andy Hall fått möjlighet att tillbringa två […]

Den brittiske juristen Andy Hall riskerar att få tillbringa sju år i ett thailändskt fängelse för en rapport som han inte har skrivit. I maj tas hans fall upp av en domstol i Bangkok. Blankspot träffade honom under ett besök i Stockholm.

Med ett tillfälligt utfärdat visum har Andy Hall fått möjlighet att tillbringa två dagar i Stockholm. I väntan på en rättegång, som inleds den 19 maj, har de thailändska myndigheterna beslagtagit hans pass och han har tvingats gå igenom en långdragen byråkratisk process för att få ett tillfälligt tillstånd att lämna Thailand.

Andy Hall, som är brittisk medborgare, skakar på huvudet åt situationen. Han är inte dömd för något brott, och har ingen avsikt att smita från rättegången – ändå har hans frihet inskränkts.

– Det är väldigt besvärligt och skapar en slags mental stress, säger han när vi ses på organisationen Swedwatch kontor i Stockholm.

Till vardags arbetar Andy Hall för de hårt exploaterade migrantarbetarnas rättigheter i Thailand. Under besöket i Stockholm ska han bland annat berätta om migranternas ofta slavlika arbetsförhållanden för ett antal svenska företag som importerar kyckling från Thailand.

För tre år sedan fick Andy Hall i uppdrag av den finska organisationen Finnwatch att göra research om de usla arbetsvillkoren i det stora thailändska fruktbolaget National Fruits. Faktaunderlaget skickade han till uppdragsgivaren i Finland där Finnwatch använde det i sin rapport “Cheap has a high price”. Rapporten publicerades på Internet.

Straxt därpå, i november 2014, åtalades Andy Hall för förtal och något som kallas för “databrott” i Thailand. Chefen för National Fruits, som har ett stort politiskt inflytande i Thailand, krävde att den brittiske juristen skulle straffas. Över en natt blev Andy Hall, National Fruits och den lilla finska organisationen internationellt kända.

Under en period var Andy Hall även åtalad för ett uttalande om migrantarbetarnas situation som han gjorde i en intervju med Al Jazeera, men det lades senare ner.

Både EU och den brittiska regeringen är djupt engagerade i hans fall och har satt en hård diplomatiskt press på Thailand för att de ska lägga ner åtalet. Trots det är en domstol i Bangkok nu redo att inleda processen.

Andy Hall tycker att det hela är absurt. Men han är noga med att inte utrycka någon som helst kritik mot det thailändska rättsväsendet under intervjun. Det är olagligt i militärdiktaturens Thailand och han vet allt för väl vad det kan leda till.

I stället väljer han att fokusera på sakfrågorna.

– Jag är åtalad för en rapport som jag inte har skrivit och som jag inte har lagt upp på Internet, säger han.

De flesta västerländska experter avfärdar åtalet som löjeväckande. Ändå kan han mycket väl dömas.

– Jag tror faktiskt inte att jag döms för datorbrott eftersom jag bevisligen inte har publicerat något. Däremot finns det en stor risk att jag döms för förtal, säger han.

Andy Hall försöker lyfta rättegången till att handla om något annat än om honom själv. Han vill självklart inte gå dit men känner att han måste. Åtalet mot honom har gjort många thailändare, och utlänningar, oroliga för att uttala sig.

– Jag behöver vinna det för yttrandefrihetens skull. Om jag inte gör det skulle det få väldigt negativa konsekvenser för många människor som har det betydligt svårare än vad jag har det, säger han.

 

Foto: Kalle Bergbom/Swedwatch