Sydamerikakorrespondenten Henrik Brandão Jönsson och Nils Resare har vid flera tillfällen diskuterat hur de skulle kunna granska Jas-affären i Brasilien – den största exportaffären i Sveriges historia. De har dragit i lite olika trådar men det har varit svårt att hitta någon framkomlig väg – tills nu. Vad var startpunkten för denna granskning? – Några veckor före jul hördeHenrik […]
Av Martin Schibbye 15 januari, 2017
Sydamerikakorrespondenten Henrik Brandão Jönsson och Nils Resare har vid flera tillfällen diskuterat hur de skulle kunna granska Jas-affären i Brasilien – den största exportaffären i Sveriges historia. De har dragit i lite olika trådar men det har varit svårt att hitta någon framkomlig väg – tills nu.
Vad var startpunkten för denna granskning?
– Några veckor före jul hördeHenrik Brandão Jönsson av sig och sade att han hade hittat något spännande. Det dröjde några dagar och sedan skickade han den 155 sidor tjocka förundersökningen på portugisiska. Jag kan inte läsa portugisiska men med hjälp av goda vänner, och olika översättningsprogram, insåg jag att detta var mycket intressant. Sedan dess har vi jobbat med materialet, från var sin kontinent, berättar Nils Resare.
Hur allvarligt är detta för Sverige?
– Om det blir ett åtal är det mycket allvarligt. Sveriges regering, kungafamiljen och stora delar av svenskt näringsliv är inblandade i denna jätteaffär. Skulle Saab bli dömda för korruptionsbrott kan det slå mot hela den svenska exportindustrin.
Vad var det svåraste med researchjobbet?
– Själva åtalet är ganska tydligt och på några dagar hade Henrik översatt det och fått fram essensen ur det. Men det fanns en hel del oklarheter i åtalet när det gäller Saab och vilken roll Sverige hade. Det framstod som att Saab egentligen låg bakom de misstänkta brotten men de var inte åtalade. Så vi bestämde oss därför att kontakta åklagaren för att förstå hur han såg på Saabs roll. Tyvärr sammanföll det med julledigheten och den brasilianska sommaren, så det tog lite tid.
Vad har hittills kommit fram om åtalet?
– Några Brasilianska och internationella tidningar publicerade nyheten redan innan jul. Men de hade begränsad information och kunde inte berättade hur åklagaren nu överväger att dra in Saab i åtalet och att det även finns ett samarbete med den svenska Riksenheten mot korruption.
Du har granskat Jas-affärerna i över 10 år nu. Hur ser du på den här affären?
– Det här är den största affären som Saab, och Sverige, har gjort och det har funnits rykten om mutbetalningar sedan start. Men till skillnad från tidigare korruptionsaffärer, som Saab har varit inblandade i, finns det i detta fall hyfsade förutsättningar för en rättssäker hantering av fallet.
I alla de tidigare affärerna har bevisen funnits men rättssystemen i länderna har på olika sätt manipulerats och ingen har kunnat dömmas för något brott.
**
Ur arkivet:
Läs mer: När diktaturen fick köpa JAS-plan.
Läs mer: JAS-löfte till Thailand stred mot lagen.
Läs mer: JAS-stipendiater fick företräde till högskoleutbildning.
Läs mer: JAS-affären är det motköp eller mutköp.
Läs mer: Blankspot avslöjar hemligt JAS-avtal.
Läs mer: UD bröt mot grundlagen under JAS-granskningen
**
Uppskattar du vår granskande journalistik? Stöd i så fall Blank Spot Project så att vi kan fortsätta gräva. För att stödja just denna granskning swisha till 123 554 35 41.
Då kan du också gå med i Nils Resares grävgrupp på Facebook och bidra till nästa reportage.