Nyheter om

Kamp mot klockan i Botswana för att stoppa JAS Gripen köp

I Botswana kampanjar civilsamhället och oppositionspartier mot klockan för att stoppa regeringens planer på att köpa JAS Gripen. Nu vädjar oppositionspolitiker återigen till ledamöterna i den svenska Riksdagen om att stoppa försäljningen.

I veckan gick Duma Boko, ordföranden för paraplyorganisationen Umbrella for Democratic Change (UDC) ut med att de uppvaktat den svenska Riksdagen samt begärt ut all information om den förestående JAS affären.

Allt i syfte att i sista stund stoppa Botswanas planer på att köpa de svenska stridsflygplanen.

Oppositionsledaren Duma Boko menar att om man ökar landets militärutgifter leder det till en rustningsspiral där grannländerna tvingas följa efter.

I en skrivelse med titeln ”Botswana arms race in the midst of poverty, masive unemployment and social inequality” kräver organisationen att den svenska Riksdagen stoppar försäljningen.

Rapporten skrevs i början av året, men det är först nu som man kräver att även Sveriges regering är transparenta med försäljningen och lämnar ut all korrespondens.

– Vi har nu sagt till Sveriges ambassadör Cecilia Julin att vi kommer att begära ut den information om vapenförsäljningen som vi har rätt att begära ut enligt svensk lag, säger Duma Boko till The Southern Times.

Än så länge har oppositionen inte delgetts någon information om förhandlingarna inför köpet, något som upprör Duma Boko.

– Vi vill att nationen ska veta att vi är på tårna och kommer att pröva alla möjligheter för att få ut informationen.

Botswana är ett land som ständigt framhålls som det goda exemplet på kontinenten vad gäller stabil demokrati, låg korruption och säkra investeringar. Men trots framgångarna är ungdomsarbetslösheten hög och fattigdomen utanför de större städerna utbredd.

Landets president Ian Khama som nyligen var på statsbesök i Sverige och besökte Saab i Linköping har avvisat kritikerna som menar att landet fortfarande har för många fattiga för att satsa på dyra stridsflyg.

Landets försvarsminister Shaw Kgathi har i sin tur motiverat de ökande försvarsutgifterna med att landet står inför globala utmaningar som cyberkrigföring, terrorism och tjuvjakt.

Försvarets materielverk bekräftade i somras för Ekot att man för en “pågående positiv dialog” med Botswana, men ville inte ge några detaljer.

Det har tidigare talats om åtta plan till en kostnad av runt 15 miljarder kronor.

Om två år är det val i Botswana. Oppositionens Duma Boko har lovat att riva upp ett avtal om flygplanen ifall de får makten i landet.