Nyheter om ,

Filippinerna allt närmare ett köp av JAS-plan

Enligt sajten defpost.com så testar det filippinska flygvapnet för närvarande de svenska JAS-planen som är tänkta att vid ett köp ersätta 12 stycken äldre koreanska stridsflygplan.

Uppgraderingen av stridsflygplan är en del av en större modernisering av landets armé som inleddes 2013. Främst har det handlat om inköp av militär utrustning för att hantera inhemska gerillor och upprorsrörelser men nu ska man också köpa in material anpassade för att möta externa hot. 

Landets flygvapen testflyger också det amerikanska F-16 enligt försvarsminister Delfin Lorenzana.

Redan 2016 kunde Blankspot rapportera om att en svensk handelsdelegation landade i Filippinernas huvudstad Manila. Med på planet var handelsminister Mikael Damberg och vapentillverkaren Saab som hoppades få sälja Jas-plan. 

Men resan var kontroversiell. Filippinernas då nye president, Rodrigo Duterte, anklagades för grova övergrepp mot de mänskliga rättigheterna.

Svenska Freds menade då att sälja vapen till Filippinerna kunde strida mot de svenska vapenexportlagarna. Enligt den svenska lagstiftning bör det inte säljas vapen till konfliktländer eller länder som begår brott mot de mänskliga rättigheterna.

Enligt Amnesty International och Human Rights Watch, begår Filippinerna upprepade brott mot de mänskliga rättigheterna. Bland annat förekommer tortyr och utomrättsliga avrättningar.

Nyligen dömdes också den filippinska journalisten Maria Ressa för nätförtal. Rättsfallet ses av pressfrihetsorganisationer som ett sätt att skrämma medier till tystnad något som också Blankspot tidigare rapporterat om.