Nyheter om

Känd filippinsk journalist döms till sex års fängelse

Den prisbelönta filippinsk-amerikanska journalisten Maria Ressa har dömts till upp till sex års fängelse för ärekränkning.

Ressa som är känd för sina kritiska artiklar om president Rodrigo Duterte, anser att rättegången var politiskt motiverad för att tysta henne och andra oberoende journalister.

Rodrigo Duterte vann presidentvalet i Filippinerna 2016 och startade sedan det så kallade ”kriget mot drogerna”, där tiotusentals människor dödades utan rättsprocess. 

När The Rappler rapporterade om regimens övergrepp vändes Dutertes trollarméer mot Maria Ressa. 

Maria Ressa åtalades på grund av en artikel från år 2012 där Högsta Domstolens president anklagas för kopplingar till den skumma affärsmannen Wilfredo Keng som misstänktes för mord, människohandel och narkotikabrott. 

Ressa som är chefredaktör för den numera bannlysta nättidningen The Rappler, bedyrar att hon är oskyldig och att bevisen var fabricerade. Det var inte hon som skrev artikeln och det var inte hon som godkände den innan den publicerades, säger Ressa.

Rättegången kan ha långtgående följder för pressfriheten i Filippinerna menar Reportrar Utan Gränser. Om domen fastställs i högre instans så kan journalister därefter dras inför rätta för ärekränkning ännu tolv år efter att en artikel har publicerats i en tidning eller på nätet.

Bild: KING RODRIGUEZ/ Presidential Photo (Creative Commons).