Nyheter om

Filippinernas Duterte hotar med att dumpa skräp i Kanada

Filippinerna trappar upp skräpbråket med Kanada. Landet har tidigare återkallat sin ambassadör i Kanada till följd av ett avfallsgräl mellan länderna. Nu skickar man tillbaka soporna.

Konflikten mellan Kanada och Filippinerna över tonvis med kanadensiska sopor som dumpades under åren 2013-2014 trappas nu upp.

I april krävde den filippinska presidenten Rodrigo Duterte att Kanada skulle ta tillbaka skräpet senast den 15 maj. Kanadas premiärminister Justin Trudeau meddelade då att man arbetade för att få tillbaka soporna men presenterade ingen tidsram.

– Presidentens position är väldigt tydlig: Ta tillbaka det här, annars är vår relation över, sade Dutertes talesperson Salvador Panelo i mitten av maj.

I veckan kom så beskedet från Malacañang att Filippinernas president Dutertes betalar kostnaden för att skicka de 100 containrarna med sopor som felaktigt hade märkts som återvinningsbart avfall – tillbaka till Kanada.

Presidenten reagerar på att Kanada inte tar frågan på allvar utan “behandlar landet som en soptipp”.

– Om Kanada vägrar ta emot dem, ska de dumpas på kanadensiskt territorialvatten, sade talespersonen Salvador Panelo i ett nytt uttalande.

Kanadas premiärminister har tidigare kritiserat Filippinernas president för dess hårdföra krig mot droger i landet och bakom skräpkonflikten ligger mycket annat.

Kritiker i Filippinerna menar också att landet har stora problem med att ta hand om sitt eget skräp – en fråga som också borde lösas.