
Nyheter om Filippinerna, Vapenexport
Regeringen säljer Jas på Filippinerna
I dag landar en svensk handelsdelegation i Filippinernas huvudstad Manila. Med på planet är handelsminister Mikael Damberg och vapentillverkaren Saab som hoppas få sälja Jas-plan. Men resan är kontroversiell. Filippinernas nye president, Rodrigo Duterte, anklagas för grova övergrepp mot de mänskliga rättigheterna.
Av Nils Resare 7 november, 2016
I dag inviger Sveriges handelsminister Mikael Damberg en ny ambassad i Filippinernas huvudstad Manila. Samtidigt leder han en handelsdelegation bestående av 26 svenska företag och myndigheter. Bland de medföljande finns bland annat Ericsson, EKN, SEB och krigsmaterialtillverkaren Saab som hoppas få sälja Jas plan och andra vapen till landet.
Filippinerna har för avsikt att fram till 2028 köpa 12 nya stridsflygplan, en mångmiljardaffär som många vapentillverkare tävlar om. Enligt Saabs pressavdelning marknadsför företaget en lång rad vapensystem på Filippinerna, inte bara Jas. Saab kommer också att öppna ett försäljningskontor i landet inom kort.
Men att sälja vapen till Filippinerna kan strida mot de svenska vapenexportlagarna. Enligt den svenska lagstiftningen är det inte tillåtet att sälja vapen till konfliktländer eller länder som begår brott mot de mänskliga rättigheterna.
Enligt Amnesty International och Human Rights Watch, begår Filippinerna upprepade brott mot de mänskliga rättigheterna. Bland annat förekommer tortyr och utomrättsliga bortföranden. På ö-gruppen Mindanao pågår ett inbördeskrig som har skördat många dödsoffer och 100.000-tals människor har tvingats att lämna sina hem.
Sedan Rodrigo Duterte tillträdde som president i maj har våldet i landet eskalerat. I den så kallade operationen ”dubbelpipigt gevär” har polisen fått i uppdrag att döda personer som är inblandade i drogmissbruk. Tusentals människor har fått sätta livet till i polisens godtyckliga avrättningar.
I slutändan är det den svenska myndigheten ISP som avgör om det kan bli en affär med Filippinerna eller inte.
Agnes Hellström, ordförande i Svenska Freds, är kritisk till försäljningskampanjen. Hon tycker att Sverige ska satsa på att förbättra Filippinernas ekonomi, de sociala livsvillkoren och landets rättssystem snarare än att försöka övertyga dem om att köpa nya vapen.
Filippinerna är mycket fattigt och har en hög statsskuld. Under 2015 mottog landet omkring 40 miljoner kronor i bistånd från Sverige. Under 2013, när tyfonen Hayian lamslog delar av ö-riket, bidrog Sverige med 95 miljoner kronor i humanitärt stöd.
Listan på de företag som deltar i delegationen hittar finns här: Företag till Filippinerna
Rättelse: I artikeln står det att det enligt svensk lag inte är tillåtet att sälja vapen till konfliktländer. Det stämmer inte. Lagen säger bara att export inte “bör” ske till länder som befinner sig i väpnade konflikter.
Uppskattade du artikeln? Vill du läsa mer? Stöd i så fall Blank Spot Project så att vi kan fortsätta ta fram grävande utrikesjournalistik. Då kan du också gå med i Nils Resares grävgrupp och bidra till nästa reportage.