Sveriges export av stridsflygplanet Jas kantas av skandaler. Åtalet i Brasilien är den nionde brottsutredningen i ordningen. Men ingen person har dömts för något brott och ingen har behövt betala ett politiskt pris för affärerna, skriver Nils Resare i en krönika. I veckan har Blankspot kunnat rapportera att det pågår samtal mellan brasilianska och svenska […]
Av Nils Resare 17 januari, 2017
Sveriges export av stridsflygplanet Jas kantas av skandaler. Åtalet i Brasilien är den nionde brottsutredningen i ordningen. Men ingen person har dömts för något brott och ingen har behövt betala ett politiskt pris för affärerna, skriver Nils Resare i en krönika.
I veckan har Blankspot kunnat rapportera att det pågår samtal mellan brasilianska och svenska korruptionsåklagare. Men vad som sägs, och hur intresserade svenskarna är av att utreda ytterligare en Jas-affär, går inte säga.
Ett Jas-åtal är nämligen inget som svenska åklagarna vill ta i med tång. Christer van der Kwast, som ledde de svenska förundersökningarna om mutbrott mot Saab i Ungern, Tjeckien och Sydafrika har beskrivit uppdraget så här:
– Den här typen av utredningar är något som katten drar in. Det är ingen som vill höra talas om det.
Van der Kwast, som hävdar att han mötte ett politiskt motstånd under sina utredningar, brottades också med bristande resurser. Totalt hade han mindre än två personer till sitt förfogande för att utreda den största korruptionshärvan i svensk historia.
Enheten var knappast rustad att granska en avancerad internationell brottslighet där miljardbelopp hade slussats via hemliga agenter i olika ljusskygga skatteparadis.
Resursbristen gjorde att Riksenheten mot korruption i hög grad tvingades förlitade sig på sina utländska kolleger. Under en period var det inga problem. Mutanklagelser i spåren av Jas-affärerna, och de svenska försäljningsförsöken, utreddes av rättsvårdande myndigheter i åtta länder samtidigt: Tjeckien, Österrike, Schweiz, Sverige, USA, Lichtenstein, Sydafrika och Storbritannien.
Men inte i något av dessa länder lyckades man komma i mål. I flera länder stoppades utredningarna efter att höga politiker valde att lägga locket på. Det skedde både i Storbritannien och i Sydafrika.
I båda länderna blev den direkta konsekvensen också att man minskades polisens resurser för att utreda mutbrott. I Sydafrika lade man till och med ner specialenheten för ekonomisk brottslighet, the Scorpions, när deras arbete hade börjat hota regeringspartiet ANC.
Och när dessa brottsutredningar stoppades tvingades även Christer van der Kwast begrava sin utredning – trots att han misstänkte att brott hade begåtts.
Idag vet vi att det betalades mutor på över en miljard kronor i Sydafrika tack vare att delar av den brittiska polisens förundersökning läckte ut. I Tjeckien och Ungern betaldes också stora mutor för att få ansvariga politiker att köpa svenska flygplan.
Under galgen har Saabs koncernchef Håkan Buskhe erkänt vissa av dessa mutor i Sydafrika. Men Saab har konsekvent lagt skulden på sin forne partner BAE och hävdat att de själva inte hade någon vetskap om den brottsliga verksamheten. De hade blivit lurade av de förslagna britterna. Men detta visade sig inte vara sant. Så sent som 2015 kunde Expressen avslöja att Saabs ledning hade haft insyn i mutaffärerna.
När det blev klart hur uselt rustad Riksenheten mot korruption var fick de nya resurser. En hel trupp svenska poliser utbildades just för att kunna granska gränsöverskridande korruption.
Men frågan är om det kommer att hjälpa. Även om Riksenheten mot korruption bedömer att de brasilianska kollegerna har ett fall som skulle kunna vinnas i en svensk domstol så är storskalig korruption inom vapenindustrin en känslig fråga. Ingen vill ta i något som katten dragit in.
Foto: Saab
Löfvens hemliga karriär som vapenlobbyist
Stefan Löfven indragen i Jasutredning
Saab riskerar åtal för mutbrott