Nyheter om , ,

Saab riskerar åtal för mutbrott

Brasiliens riksåklagare granskar Saabs försäljning av Jas till Brasilien. Blankspot har fått tillgång till ett åtal där det framgår att försvarskoncernen Saab betalade miljonbelopp till en beryktad PR-konsult för att få Brasilien att köpa 36 svenska Jas-plan 2013. – Vi har uppgifter som visar att det har förekommit mutor, säger åklagaren Herbert Mesquita, vid riksåklagarämbetet i […]

Brasiliens riksåklagare granskar Saabs försäljning av Jas till Brasilien. Blankspot har fått tillgång till ett åtal där det framgår att försvarskoncernen Saab betalade miljonbelopp till en beryktad PR-konsult för att få Brasilien att köpa 36 svenska Jas-plan 2013.

– Vi har uppgifter som visar att det har förekommit mutor, säger åklagaren Herbert Mesquita, vid riksåklagarämbetet i Brasília.

Den brasilianska riksåklagaren har väckt åtal mot fyra personer som är involverade i JAS-försäljningen till Brasilien 2013. Åklagaren menar att Saabs PR-byrå i Brasilien, M&M, har betalat miljonbelopp i mutor för att få Brasiliens dåvarande president Dilma Rousseff att köpa 36 svenska Jas-plan för omkring 40 miljarder kronor.

Enligt åklagaren som Blankspot har fått en unik intervju med, har Saab kontrakterat den beryktade PR-konsulten Mauro Marcondes, och hans företag M&M. Marcondes ska i sin tur ha betalt mutor till den dåvarande presidenten Lula da Silva för att han skulle påverka Dilma Rousseff att köpa de svenska planen.

– Det handlar om korruption och kartellbildning som kan ge upp till fem års fängelse, säger Herbert Mesquita.

Enligt åklagaren rör det sig om 18 miljoner kronor som Saab överfört från Sverige till Mauro Marcondes PR-byrå i São Paulo. Av de pengarna har sju miljoner kronor betalts ut till Lula da Silvas yngste sons enskilda firma.

Lula da Silva och hans son nekar till anklagelserna, men åklagarna uppger att de har kopior på banktransaktionerna som bevis.

Den före detta presidentens son har försökt att rentvå sig genom att hävda att hans enskilda firma gjort en undersökning åt Mauro Marcondes lobbykontor som motsvarar ett arbete på sju miljoner kronor i arvode. Det tror inte åklagarna på.

– Han visade upp några papper som visade sig vara ett resultat av en vanlig sökning på nätet. Han sköt sig själv i foten, menar åklagaren.

Uppgifter om att JAS-affären inte gått rätt till kom redan förra året när Saabs PR-konsult i São Paulo åkte fast i en annan korruptionshärva som han dömdes till 12 års fängelse för.

I samband med det avslöjandet fann åklagarna ett kontrakt mellan Mauro Marcondes och Saab. I det 150 sidor tjocka åtalet står det att åklagaren har förhört en av Saabs medarbetare i Brasilien som bekräftar att »Saab tyckte att det lät som en bra idé« att få den dåvarande presidenten Lula da Silva att påverka Dilma Rousseff att få i hamn Sveriges största exportaffär. Lula da Silva ansågs vara den person som hade mest inflytande över den sittande presidenten.

Enligt åtalet, som presenterades dagarna före jul förra året, har Mauro Marcondes, hans fru, Lula da Silva och hans son gjort sig skyldiga till korruption, penningtvätt och kartellbildning. En domare i huvudstaden Brasília har accepterat åtalet och de fyra personerna kommer att ställas inför rätta senare i år.

Än så länge är inte Saab åtalade men riksåklagaren undersöker förnärvarande Saabs kontakter med Mauro Marcondes. Han överväger nu att utvidga åtalet till att även omfatta Saab och deras samarbetspartner i Brasilien.

– Vi befinner oss i steg ett. Utredning pågår. Längre fram kan vi komma att åtala Saab också, säger riksåklagaren Herbert Mesquita.

Riksåklagarämbetet i Brasília har redan varit i kontakt med sina kolleger i Sverige.

– Jag känner till åtalet och jag har tagit del av det, men vad jag har gjort med den informationen kan jag inte berätta för dig. Men vi har händelseutvecklingen i Brasilien under vår lupp, säger Johan Lindmark på Riksenheten mot korruption.

Saab vill inte kommentera åtalet utan menar att deras försäljning av JAS-planen till Brasilien gjorts enligt en »strikt policy som reglerar« vapenföretagets Saabs affärer och relationer. På frågan om Saab känner sig oroliga för att dras in i åtalet svarar bolagets kommunikationsdirektör Sebastian Carlsson.

– Det sker nu breda utredningar i Brasilien. Att vi då med ett så här stort projekt eventuellt i framtiden kan få ytterligare frågor kan inte uteslutas. Men det vill jag inte spekulera närmare i.

HENRIK BRANDÃO JÖNSSON/NILS RESARE

Ur åklagarens bevismaterial:

Faktura från M&M till Saab

Brev från Saab till M&M

 

Läs mer: Så gjorde vi granskningen av JAS-affären. 

**

 

Läs tidigare JAS-granskningar av Blankspot

Thailand: När diktaturen fick köpa JAS-plan.

Sverige: JAS-löfte till Thailand stred mot lagen. 

Sverige: Svenska Freds polisanmäler FMV

Thailand: Blank Spot avslöjar hemligt Jas-avtal

 

**

Stöd det fortsatta arbetet

Om du vill stödja just denna satsning på grävande journalistik kan du swisha till 123 554 35 41.

Du som vill bli prenumerant kan gå med i Blankspot här, och gå sedan med i  Nils Resares grävgrupp för alla som är intresserade av att följa och bidra i arbetet med att bevaka svensk exportindustri.