Nyheter om ,

Blankspot avslöjar hemligt Jas-avtal

Minst 37 Thailändska officerare fått gratis universitetsutbildning i Sverige. Uppgörelsen är en hemlig del av Jas-affären med Thailand från 2008. Via källor i Thailand har Blank Spot Project kunna avslöja att thailändska officerare får gratis universitetsutbildning i Sverige. Stipendierna ingår som en del av de två hemliga avtal som finns för Jas-affären som genomfördes 2008. […]

Minst 37 Thailändska officerare fått gratis universitetsutbildning i Sverige. Uppgörelsen är en hemlig del av Jas-affären med Thailand från 2008.

Via källor i Thailand har Blank Spot Project kunna avslöja att thailändska officerare får gratis universitetsutbildning i Sverige. Stipendierna ingår som en del av de två hemliga avtal som finns för Jas-affären som genomfördes 2008.

Uppgörelsen är mycket känslig eftersom Sverige förhandlade fram affären med den militärjunta som störtade den folkvalda premiärministern Thaksin Shinawatra i september 2006. Om personer som står militärjuntan nära har gynnats av stipendierna kan det vara fråga om mutbrott, enligt Riksenheten mot korruption.

Försvarsexportmyndigheten, FXM, som har hand om avtalen med Thailand, vill inte uppge några detaljer kring vilka personer som har mottagit stipendier, hur urvalsprocessen går till eller hur mycket pengar som har delats ut. Uppgifterna är hemligstämplade.

Kommunikationschefen Sofia Karlberg svarar dock i ett e-mail att Sverige har erbjudit universitetsutbildningen “eftersom Thailand har efterfrågat det.” Och det är thailändarna själva har fått välja ut vem som ska få gå utbildningen.

Vilka personer som har fått komma till Sverige vill hon dock inte svara på – bara att det totalt handlar om 37 officerare.

När Sverige år 2004 inledde en markandsföringskampanj för att sälja Jas till Thailand begärde den dåvarande regeringen motköp i form av fryst kyckling. Det fanns ett stort överskott på kyckling i landet eftersom EU hade infört ett handelsstopp efter ett utbrott av fågelinfluensa. Men dessa motköpskrav försvann när militärjuntan tog makten och Thaksin tvingades i landsflykt.

Under en period efter kuppen låg Thailands upphandling av stridsflygplan på is. Men i november 2006 återupptog militärjuntan och Försvarets materielverk förhandlingarna. USA, som tidigare också hade konkurrerat om att sälja stridsflyg till Thailand, hoppade av upphandlingen efter att demokratin hade avskaffats.

Själva köpeavtalet undertecknades den 11 februari 2008 när en folkvald regering hade tillträtt i Thailand. Men förhandlingen skedde med militärjuntan som också offentliggjorde sitt beslut att köpa Jas flera månader innan valet hade genomförts.

Nyheter i reportaget har plockats upp av flera medier: DN, SvD, Aftonbladet och TT.

Foto: Chaiwat Subprasom/ REUTERS/TT, Settawat Udom/Shutterstock

shutterstock_284002763_1600