Nyheter om ,

"Åklagare måste granska thailandsaffären"

Att ge 37 thailändska officerare gratis utbildning vid svenska universitet skulle kunna vara ett mutbrott och måste utredas av åklagare. Det anser Helena Sundén, generalsekreterare för Institutet mot mutor. Det skulle kunna vara ett mutbrott att 37 Thailändska officerare har fått gratis universitetsutbildning i Sverige, vilket Blank Spot avslöjade i förra veckan. Det beror helt […]

Att ge 37 thailändska officerare gratis utbildning vid svenska universitet skulle kunna vara ett mutbrott och måste utredas av åklagare. Det anser Helena Sundén, generalsekreterare för Institutet mot mutor.

Det skulle kunna vara ett mutbrott att 37 Thailändska officerare har fått gratis universitetsutbildning i Sverige, vilket Blank Spot avslöjade i förra veckan. Det beror helt på hur uppgörelsen ser ut och vilka personer som har gynnats av den. Det anser Helena Sundén, generalsekreterare på Institutet mot mutor.

– Man måste tydligt och transparent kunna gå ut och säga att detta inte varit en otillbörlig förmån som påverkat personer i sin tjänsteutövning, säger Helena Sundén.

På grund av sekretessen kring Jas-affären med Thailand är det idag omöjligt att få fram mer information om avtalet med gratisutbildningen av officerare. Helena Sundén vill därför att åklagarna vid Riksenheten mot korruption undersöker fallet.

– I ett Thailändskt kontext kan en högre utbildning i Sverige vara värd jättemycket. Någon skulle ha kunnat bli väldigt påverkad av detta beroende på vad som har ingått i utbildningspaketet, säger Helena Sundén.

Även om detta skulle vara ett legitimt och relevant avtal anser Helena Sundén att det behöver utredas. Det handlar om bilden av den svenska exportindustrin.

– Som det ser ut just nu väcker ju detta många frågetecken, säger hon.

Riksenheten mot korruption har ännu inte avgjort om de ska titta på fallet eller inte.

 

Av Nils Resare

 

Foto: Björn Leijon