Nyheter om ,

Österrikes förbundskansler: “Träffa inte någon, varje social kontakt är en för mycket”

Den ökade smittspridningen och det allvarliga läget inom intensivvården leder till att Österrike i veckan inleder ännu en period av hårda restriktioner.

Natten till tisdagen går Österrike in sin andra nedstängning. Det utegångsförbud som nyligen infördes nattetid har inte lyckats pressat ner smittspridningen som man hoppats så därför vidtas nya strängare åtgärder.

Regeringen har aviserat att nedstängningen gäller till och med den 6 december.

Om man under den här perioden lyckas trycka ner reproduktionstalet till 0.9 – idag ligger det på 1.2 – kommer landet stegvis kunna öppnas igen inklusive skolor för samtliga elever.

Smittspridningen i landet har ökat till mycket dramatiska nivåer sedan den 23 oktober. Över 80 personer per dag har avlidit de senaste dagarna. Intensivvårdsavdelningarna börjar närma sig gränsen där de behöver tillämpa triage med sortering och prioritering av vilka som kan få intensivvård.

Den genomsnittliga siffran smittade per dag under den senaste veckan var 7 000 personer, med ännu högre nivåer i vissa förbundslän. Det är tio gånger högre än de borde vara sa förbundskanslern under en presskonferens under lördagen.

– Min uttryckliga vädjan till er är att träffa inte någon, varje social kontakt är en för mycket. Umgås uteslutande med de som ingår i ert hushåll. Lever ni ensamma utse en enda person som ni träffar, sa förbundskanslern Sebastian Kurz.

77 procent av de som smittats går inte längre att smittspåra. Kritiken växer mot hur det system som finns för inrapporteringen av smittade för att möjliggöra kontaktspårning inte klarat trycket när fallen ökat så drastiskt.

När den österrikiska hälsoministern frågades ut i publice servicekanalen ORF ställdes han till svars för vem som enligt honom bär ansvaret för denna nedstängning: Är det politiken som reagerat för sent eller är det befolkningen som inte har följt rekommendationerna undrade programledaren?

– I verkligheten är det enligt mig väldigt enkelt. Det är pandemin, den andra vågen är mer våldsam, mer kraftig och dynamisk än den första vågen. Hela Europa är drabbat, nästan alla länder har samma problem med stigande tal, från Sverige till Italien, svarade hälsoministern Rudolf Anschober.

– Det råder en tidsförskjutning när ett land når sin peak. Hela kontinenten är dramatiskt drabbad. Varje land kämpar, varje land arbetar hårt och varje land har stora svårigheter inom intensivvården.

Anschober betonade återigen hur allvarligt regeringen ser på att behöva begränsa de medborgerliga rättigheterna så kraftigt men att det måste ske för att säkra folkhälsan, överbelastningen av intensivvården måste förhindras.

I intervjun använde han begrepppet “ultima-ratio” för att förklara varför skolorna kommer att stänga trots att hans egna experter inom utbildningsdepartementet och inom corona-kommissionen så sent som i torsdags rekommenderat att undvika skolstängningar.

– Även coronakommissionen, såväl som andra experter, har beskrivit det som att skolstängningarna är en absolut sista utväg. Vi är där nu, svarade Rudolf Anschober.

Oppositionen ställer sig inte bakom denna andra nedstängning på grund av att skolorna stängs och är mycket kritiska för hur smittoläget utvecklat sig.

För 14 dagar sedan ställde de sig bakom den lättare versionen av nedstängningen som Blankspot tidigare rapporterat om.

– Regeringen har helt tappat kontrollen, säger Pamela Rendi Wagner, SPÖ till tidningen Kurier och menar att de sovit sig igenom sommaren och tappat det försprång man har.

– En nödbroms behövs, men det är inte nödvändigt att stänga skolor i Österrike, kommenterade hon efter dagens regeringssammanträde till ORF.

Pamela Rendi Wagner befarar att läget ser så allvarligt ut att en tredje nedstängning kommer att behövas när smittan återigen stiger efter nedstängningen.

Foto: Dragan Tatic

Hjälp oss skriva mer om Coronavirus!

Coronapandemin har fört ut oss alla till en outforskad del av kartan och skapat stora utmaningar för demokratin. Vi fokuserar på att berätta om detta.

Stöd oss genom att skänka ett engångsbelopp via Swish 123 554 35 41 eller genom att bli medlem för fortsatt bevakning av pandemins effekter på demokratin.