Nyheter om ,

Österrike stänger ner: Tre nya fall per minut

Österrike går nu in i en andra stängning av stora delar av samhället. Från och med natten till tisdag och i tio dagar måste österrikarna ha speciella skäl för att lämna sina hem nattetid.

Natten till tisdagen inleds den andra nedstängningen i Österrike. Den är inte lika sträng som den tidigare, men innebär även denna gång starka begränsningar av rörelsefriheten för att skydda folkhälsan.

Precis som i övriga Europa stiger antalet smittade och sjuka i landet.

I huvudstaden Wien är redan 2/3 av stadens intensivvårdsplatser upptagna.

– Var 21:a sekund testas någon positiv för Corona, om inte vi genast med gemensamma krafter lyckas vrida tillbaka utvecklingen kommer en total överbelastning av sjukhusen bli oundviklig, sa förbundspresidenten Van der Bellen tidigare idag i en vädjan till det österrikiska folket.

Utegångsförbudet från och med den 3 november gäller mellan 20.00 – 06.00, och är inledningsvis tänkt att pågå i 10 dagar.

Undantag gäller om man behöver hjälpa andra personer eller djur, har familjära eller arbetsrelaterade plikter, är utomhus för att röra på sig eller om det behövs att man lämnar hemmet för att undvika faror.

– Nu kan vi bevisa att gemenskap inte bara är ett tomt ord för oss. Nu räddar vi liv tillsammans, fortsatte van der Bellen och påminde om att denna situation inte gäller för alltid och att det är en kamp mellan två av de mest grundläggande rättigheterna.

– Å ena sidan den egna rörelsefriheten å andra sidan folkhälsan. Det är en påfrestning för oss och även för demokratin men nödvändigt just nu.

Övriga restriktioner som gäller månaden ut är att avståndsregeln på minst en meter i offentliga rum fortsatt gäller. Max antal personer som får vistas i en grupp är sex personer från högst två hushåll.

Munskydd är obligatoriska i lokaltrafiken sedan tidigare, men numera även i offentliga rum såsom marknader eller demonstrationer och inom samtliga verksamheter med kundservice.

Restauranger stänger för gäster men får tillaga mat för avhämtning. Hotell stängs. Samtliga evenemang inom kultur, sport och fritid ställs in och det inkluderar även högtider samt födelsedagsfirande.

Alla sporter med närkontakt förbjuds och simbassänger, yogastudios samt gym stängs. Alla som kan uppmanas att arbeta hemma.

De yngre skolbarnen samt förskola håller öppet men övrig undervisning sker via distansundervisning.

Se van der Bellens budskap till det Österrikiska folket här:

Foto: Herzi Pinki

Hjälp oss skriva mer om Coronavirus!

Coronapandemin har fört ut oss alla till en outforskad del av kartan och skapat stora utmaningar för demokratin. Vi fokuserar på att berätta om detta.

Stöd oss genom att skänka ett engångsbelopp via Swish 123 554 35 41 eller genom att bli medlem för fortsatt bevakning av pandemins effekter på demokratin.