Nyheter om , ,

Nya bevis tyder på att Azerbajdzjan har brutit mot Genèvekonventionen

Ett fredsavtalet slöts för ungefär en månad sedan. Men nu uppdagas att Azerbajdzjan kan ha brutit mot Genèvekonventionen under kriget över Nagorno-Karabach.

FN:s chef för mänskliga rättigheter, Michelle Bachelet, har tidigare under vintern varnat för att brott kan ha begåtts under kriget över Nagorno-Karabach, mellan Armenien och Azerbajdzjan. 

Nu rapporterar Human Rights Watch (HRW) att de funnit bevis som stödjer påståendet att, åtminstone Azerbajdzjanska styrkor, kan ha brutit mot Genèvekonventionen gällande skydd mot civila.

Från den 27 september till och med den 28 oktober i år genomförde azerbajdzjanska styrkor attacker mot Stepanakert, den största staden i regionen Nagorno-Karbabach. De ska ibland ha använt sig av klustervapen och Smerch- och Grad-raketer, som inte kan precisionsstyras och därför löper risk att skada mycket mer än bara det militära målet. 

De azerbajdzjanska styrkorna ska ha attackerat armeniska och Nagorno-Karabach-styrkor som var baserade i eller runt Stepanakert, inklusive två militärbaser, varav en tros vara huvudkontoret för den lokala försvarsmakten.

HRW har dock funnit i sin undersökning att vissa av dessa platser inte nödvändigtvis hade någon militär funktion, utan skulle snarare klassas som civila mål. 

HRW har även funnit bevis som tyder på att flera bostadshus i Stepanakert, drabbades av flera attacker på mindre än en minut. Detta innebär i så fall att hela området behandlades som ett militärt mål, vilket också är ett krigsbrott. 

Azerbajdzjan har förnekat att deras trupper har använt sig av precisionslösa attacker i Nagorno-Karabach och att alla civila offer träffats under lagliga attacker.

Lama Fakih, kris- och konfliktchef på HRW, tycker att tillvägagångssätten bör undersökas av en oberoende instans. Även om angreppen nu upphört så lider ännu civilbefolkningen på grund av en skadad infrastruktur.

Foto: Human Rights Watch

Läs mer:
Azerbaijan: Unlawful Strikes in Nagorno-Karabakh