Nyheter om ,

Leif Öbrink: Dawit Isaak lever

Enligt uppgifter från Leif Öbrink, ordförande för stödkommittén Free Dawit finns det nu nya säkra tecken på att Dawit Isaak lever efter 18 år i fängelse.

Du har i helgen berättat att du vet att Dawit Isaak lever, vad kan du berätta?

– Officiellt kan vi gå ut med att han lever. Mer kan jag inte säga.

Och på en skala på 1-10 att han lever, vad är din bedömning om trovärdigheten i dessa uppgifter?

– Det är en 10. Ja det är det, men mer kan jag inte säga förutom detta. Vi har en kontaktkedja som vi bygger det hela på och den är säker.

Hur känns det att ha fått de här uppgifterna?

– Ja det är ju vad vi innerst inne alltid trott och hoppats på, nu har vi det än en gång mer svart på vitt. Visst det har återkommande funnits sådana här rykten men vi kan gå ut med det här.

Vad kan du säga om hans hälsotillstånd?

– Kan inte säga något mer än det jag redan bekräftat.

Det är inte första gången som Leif Öbrink får ett livstecken från Dawit Isaak.

Men senast var för 15 år sedan. 

Några år efter fängslandet fick Leif Öbrink skickat till sig en handskriven lapp från den fängslade svenske journalisten. I brevet skrev han att han var instängd “som i en flaska” och bad om hjälp att komma ut.

Brevet kom till Sverige 2005. När Dawit Isaak var ute i frihet  i november samma år kunde han bekräfta att brevet var hans. 

Men efter det sista telefonsamtalet söndagen den 20 november 2005 fängslades han igen. 

Sedan dess har Leif inte hört ifrån Dawit Isaak. 

Under åren har ryktena varit många men det dröjde tills 2016 under en intervju med den franska radiokanalen RFI, som Eritreas utrikesminister fick frågan om Dawit Isaak fortfarande var vid liv.

– Han lever, svarade Osman Saleh då.

När journalisten undrade om han kommer att ställas inför rätta fick han svaret att Dawit Isaak kommer att ställas inför rätta, men inte förrän regeringen har bestämt sig för att det ska ske.

Leif Öbrink, ordförande i föreningen Free Dawit, ansåg då att utrikesministerns uttalande var ett gott tecken.

– Det är ju vad eritreanska myndigheter har sagt till oss också, att han lever. Om deras utrikesminister säger så här är det ytterligare ett bevis på att han lever och att det förhoppningsvis kommer att hända någonting framöver.

Två år senare 2018 kunde Annika Söder, f.d kabinettssekreterare vid UD också efter fredsavtalet mellan Eritrea och Etiopien säga att ”Vi har väldigt stor anledning att tro att han lever.” 

Men sedan dess har det inte hörts någon från officiella källor. 

Bild: Skärmdump från när Leif Öbrink intervjuades av Expressen-TV vid ett tidigare tillfälle.

Hjälp oss skriva mer om Eritrea!

Stöd oss så vi kan fortsätta att rapportera. Skänk ett engångsbelopp via Swish 123 554 35 41 eller genom att prenumerera. Arbetet med reportagen Afrikas Horn kan följas i facebookgruppen: ”Uppdrag: Etiopien och Eritrea” och där kan du även bidra med kunskap och perspektiv.