Nyheter om , ,

Ny lag i Azerbajdzjan är spiken i kistan för den fria pressen

En ny medielag i Azerbajdzjan beskriver hur medierna bör rapportera och vad som sker om de inte följer statens råd.

Vid årsskiftet undertecknade Azerbajdzjans president en ny medielag som av kritiker anses strypa det sista av den fria journalistiken i landet.

Strax efter kriget i Nagorno-Karabach 2020 öppnades en ny mediemyndighet samtidigt som den nya medielagen formulerades. En del menade att Ilham Alijev passade på att genomföra auktoritära reformer medan popularitetssiffrorna var höga efter krigsvinsten mot Armenien.

Frågan skeptiker ställde sig var vilken roll den nya myndigheten ska ha och med den nya medielagen har frågan besvarats.

Lagen som nu antagits innebär en rad inskränkningar. Dels reglerar den journalisters deltagande vid statliga aktiviteter, dels reglerar den vilka journalister som får verka i landet.

Journalister ska framöver ansöka om pressackreditering vid mediemyndigheten för att få delta vid statliga aktiviteter och ta del av offentliga handlingar. Pressackreditering ges maximalt 3 år åt gången och besluten om vilka journalister som beviljas ackreditering sker bakom lyckta dörrar.

Den journalist som har anmärkningar i brottsregistret nekas pressackreditering. Kritiker menar att denna klausul påverkar de flesta oberoende journalister i landet, vilka ofta utsätts för både polisvåld och häktningar.

Den nya medielagen reglerar även hur journalister får skriva om statliga nyheter. Lagtextens formulering är att journalister ska vara objektiva. Det är upp till rättsinstanser att avgöra vad som anses ”objektivt”.

Redan ett par dagar innan lagen tagits i kraft har åtminstone fem personer mottagit varningar för att ha spridit “falska fakta” i sociala medier.

Dessutom förbjuds utländska diasporamedier att ha korrespondenter i Azerbajdzjan. Det drabbar bland annat de väl ansedda nyhetssajterna Mikroskop Media och Meydan TV. Dessa är placerade i Tyskland, men arbetar med journalister lokalt i Azerbajdzjan.

Blankspot skrev i december 2021 om hur azerbajdzjanska statliga och regimvänliga medier ges dagliga direktiv om vilka nyheter som ska belysas, och hur de ska göra det.

Den regimvänliga nyhetssajten Azernews beskriver den nya medielagen som en professionalisering av journalistyrket, vars syfte är att minska antalet sensationsjournalister.

Reportrar utan gränser som för 2020 placerar Azerbajdzjan på plats 167 av 180 i pressfrihetsindex har riktat skarp kritik mot den nya medielagen. Organisationens Östeuropa- och Centralasienansvarig Jeanne Cavelier säger:

– Pepprad med oprecisa formuleringar och motsägelser syftar denna nya lag till att öka kontrollen över media och legalisera censur.

Vidare kritiserar hon lagen för att bryta mot den azerbajdzjanska konstitutionen.

– Lagen bryter mot artikel 50 i den azerbajdzjanska konstitutionen, om informationsfrihet, och artikel 10 i Europeiska konventionen om mänskliga rättigheter (ECHR), om yttrandefrihet. Staten överskrider sina befogenheter genom att blanda sig i journalisters yrkesverksamhet, utan samråd med oberoende medier eller experter som är specialiserade på yttrandefrihet.

Reportrar utan gränser är bannlysta i Azerbajdzjan sedan cirka 15 år tillbaka.

Polisen ingriper mot journalister som protesterar mot den nya lagen. Foto från Aziz Elkhanoghlu

Ett trettiotal journalister har vid flera tillfällen demonstrerat vid det azerbajdzjanska parlamentet. I mellandagarna deltog bland andra den världsberömda Right Livelihood-pristagaren Khadija Ismayilova som är en av dem som ligger bakom stora korruptionsavslöjanden av presidentfamiljen.

På demonstrationen fördömde hon den nya lagen.

– Vi demonstranstrerar idag mot den nya medielagen. Vi kräver att alla restriktiva åtgärder mot enskilda journalister tas bort.

Mehman Huseynov visar upp några av nötterna utanför parlementet. Bild från hans Facebook.

På filmen som en av journalisterna laddat upp syns hur demonstranterna stoppas av polisen med våld. En av journalisterna rapporteras ha brutit benet till följd av polisernas ingrepp.

Den kända bloggaren Mehman Huseynov som tidigare suttit i fängelse för sin rapportering om korruption bland politiker i landet skriver på sin Facebooksida att han trots lagen inte kommer sluta rapportera om oegentligheter.

I stället begav han sig den 31 december till parlamentet med 125 valnötter, vilka representerar parlamentarikerna som röstat igenom lagen. Symboliken är att parlamentarikerna inte är ”smartare än nötter”. Han avslutar Facebookinlägget med att skriva att ”den fria journalistiken inte kommer tystas”.

Toppbild: Ilham Alijev talar inför folket. Foto från Ilham Alijevs Facebook.

Hjälp oss skriva mer om Demokrati!

Blankspot sätter ljuset på olika demokratirörelser runt om i världen.

Vad finns det att lära av demokratiaktivisters arbete i Etiopien, Ungern, Bolivia eller andra platser i världen? Är det WhatsApp eller dörrknackning som är det viktigaste verktyget – och hur tänker unga människor om sin framtid.

Stöd oss så kan vi bredda bevakningen med fler artiklar, reportage och filmer om detta. Du kan skänka ett engångsbelopp via Swish 123 554 35 41 eller prenumerera.