Nyheter om , ,

Regeringsvänliga medier följer order i Azerbajdzjan

I veckan avsöljade sajten Eurasianet att azerbajdzjanska regeringen skickar ut instruktioner för nyheter till redaktioner flera gånger varje dag.

Medier i Azerbajdzjan tar varje dag emot instruktioner från högsta ledningen i landet om vad de bör skriva den dagen. Det framgår i en läcka som den USA-baserade nättidningen Eurasianet tagit del av.

Instruktionerna skickas ut via Whatsapp till redaktörer på medier i Azerbajdzjan i en fil som normalt heter ”rekommendationer”.

Instruktionerna i dokumentet kan omfatta både stora och små frågor, och ge instruktioner för hur medier ska uttrycka sig retoriskt. I texten återges ett flertal exempel.

Ett av dem handlar om presidentmötet mellan Iran och Azerbajdzjan där instruktioner gick ut på att lyfta särskilda delar av Azerbajdzjans president Ilham Alijevs tal den 15 oktober.

I instruktionerna står det att medierna ska lyfta att Azerbajdzjan och Iran har goda relationer och att Armenien motarbetar dessa, men att försöken från Armenien misslyckas.

Exempel på instruktioner där det står hur medier ska berätta om Ilham Alijevs möten i Iran, och om att Armenien försöker sabotera Azerbajdzjans och Irans relationer. Foto från Eurasianet.

Bara ett par timmar senare kom nästa rekommendationer som var mer specifik och påpekade att medierna inte får skriva på sådant sätt som kan uppfattas som förolämpande av Iran, och att medierna inte får använda uttrycket ”Södra Azerbajdzjan”.

I Azerbajdzjan används begreppet ”Södra Azerbajdzjan” för att beskriva de azerbajdzjanskspråkiga delarna av norra Iran. I Iran anses begreppet användas av separatister som vill ansluta sig till Baku, snarare än Teheran. De olika synen på dessa områden är en av många frågor som lett till spända relationer länderna emellan.

Ett annat exempel är att medierna fick instruktioner inför årsdagarna av början och slutet kring kriget i Nagorno-Karabach som slutade för drygt ett år sedan. Instruktionerna handlar om vilka retoriska grepp medierna skulle använda. Medierna uppmanades att föra begrepp som ”det segervissa azerbajdzjanska folket” och ”den framgångsrika högsta ledaren” till sin retorik.

Eurasianet konstaterar att de har tagit del av vidarebefordrade meddelanden på Whatsapp och har därför inte kunnat bekräfta huvudkällan. Journalisterna i Azerbajdzjan som Eurasia varit i kontakt med säger dock att de troligtvis kommer från president Ilham Alijevs stab.

I Sverige återfinns flera av dessa regeringsvänliga medier. Bland annat är utrikeskorrespondenter från statliga Azertac och Baku Press Klub registrerade som verksamma. Den senare bjöd svenska journalister på en resa till Azerbajdzjan i oktober, vilket då avslöjades av Blankspot.

Azerbajdzjan rankas av organisationen Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex som ett av världens mest repressiva. Den fria pressen är så gott som obefintlig och medier som granskar Azerbajdzjan utgörs antingen av diasporamedier eller av enskilda individer som driver bloggar.

Det är inte ovanligt att bloggarna utsätts för repressalier, blir dömda på märkliga grunder eller blir tvingade i exil.

Blankspot talade med en av dem, Mahammad Mirzali, tidigare i år som i intervjun resonerade om att man i Azerbajdzjan troligen förbereder TV-inslag och artiklar när tillslag mot bloggare ska ske. I hans fall har det bland annat skett efter ett mordförsök mot honom.

– Alltid när de utför sådana här dåd mot aktivister eller journalister i exil så verkar det finnas ett förberett TV-inslag som snabbt kommer ut efter att dåden skett för att ge den officiella storyn för folket kan man säga.

I delar av intervjun, som då inte publicerades, utvecklade han resonemanget.

– Det finns flera tydliga exempel. Beyram Mammadov, en aktivist som bor i exil i Istanbul, dödades tidigare i våras. Azerbajdzjanska medier var först ut med att berätta om det, och de sade att han drunknat. De flesta förstår att det bara är bullshit.

Turkiska domstolen fastställde i december 2021 att Beyram Mammadov drunknat till följd av en olyckshändelse. Något som många ser som fingerat.

Eurasianet konstaterar också att det inte är ovanligt med att regeringar lägger sig i medier och berättar vad och hur de ska skriva om särskilda händelser. Bland annat skedde det med den förra regeringen i Armenien som avsattes i en fredlig revolution 2018, men det sker också i Georgien där regeringspartiet gjort sig kända för att kommunicera med regeringsvänliga medier genom Facebook.

Skillnaden är dock systematiken i Azerbajdzjan, och efterföljsamheten bland medierna.

Toppbild: Ilham Alijev håller presskonferens under sitt besök i Teheran. Foto från president.az

Hjälp oss skriva mer om Demokrati!

Blankspot sätter ljuset på olika demokratirörelser runt om i världen.

Vad finns det att lära av demokratiaktivisters arbete i Etiopien, Ungern, Bolivia eller andra platser i världen? Är det WhatsApp eller dörrknackning som är det viktigaste verktyget – och hur tänker unga människor om sin framtid.

Stöd oss så kan vi bredda bevakningen med fler artiklar, reportage och filmer om detta. Du kan skänka ett engångsbelopp via Swish 123 554 35 41 eller prenumerera.