Intervjuer och recensioner av Martin Schibbyes reportagebok "Jakten på Dawit" (Offside Press) finns nu samlade här i en post som fylls på efterhand.
Av Martin Schibbye 1 september, 2019
Första kapitlen ur boken publicerades i Magasinet Filter i slutet på juli och kan läsas här.
Sedan dess har det varit en hel del medier och recensioner. Jag ska längre fram skriva ner mina tankar från de senaste veckorna. Men här finns det som publicerats samlat.
Bokutdraget var starten på en intensiv augustimånad och följdes av intervjuer i ETC “Förutsättningarna för att Dawit ska bli fri är större än på länge”. En intervju i DN om “UD:s nya strategi” som framkommer i boken och ett utdrag i Expressen ur bokens kapitel om “medfången”. Dagens Arena gjorde en podd och artikel om mitt sökande och Vasabladet följde upp med en intervju om arbetet med boken och resorna till Eritrea. Så också HBL. Expressen gjorde också en nyhetsartikel på Sveriges arbete i säkerhetsrådet med att häva sanktionerna. TT gjorde en text om boken under rubriken “Nytt hopp för Dawit”. Skövde Nyheter gjorde en artikel om att jag hittade några av spåren i Skövde.
I SR kunde man höra mig berätta att jag trodde “han skulle fixa det här” och i Studio Ett om fredsprocessen i regionen och i Kulturnyheterna i SVT om min ambition med boken. I Sydsvenskan kunde man också läsa ett utdrag om Dawits sista dagar i frihet och i Tv4 diskuterade jag dottern Bethlehem och Thomas Mattson situationen.
Expressen publicerade även ett utdrag av ett av kapitlen i boken under rubriken “Dawit Isaak före avresan – “Orolig för vart landet ska ta vägen”?
Dagen efter publicerade Göteborgs Posten en längre intervju om arbetet med boken under rubriken “Schibbye tror på Dawit Isaaks frihet” och Dagens Nyheter följde upp med ett kulturreportage, en porträttintervju med mig om livet, journalistiken och Blankspot. Även i SVT:s Morgonstudion var jag gäst och pratade om människan och landet. Nyhetsbyrån Järva kom förbi och skrev en intervju under rubriker “Boken om Dawit Isaak är en protest mot glömskan”.
Sedan började de första recensionerna komma. Först ut var DN som kallade boken för ”obligatorisk läsning för alla vänner av yttrande- och pressfrihet,” samt att ”Martin Schibbyes resor till Eritrea ger den hittills mest mångfasetterade och verkligt fördjupande bilden av de många årens fångenskap” och att ”den bild som Schibbye ger av Eritrea i ”Jakten på Dawit” är till stor del det som verkligen saknats i rapporteringen” .
I Expressen skrev man dagen efter om boken att ”en symbol blir kött och blod” och att “Den väloljade reportageprosan lånar, som titeln antyder, grepp från äventyrs- och deckargenren. Men det som gör boken intressant på allvar och skapar ett tryck i berättandet är att sökandet efter Dawit och hans historia sker i kombination med att Schibbye exponerar sig för sitt eget trauma”.
I tidningen journalisten att “Jakten på Dawit utan tvekan är en av årets starkaste reportageböcker” och att “mycket av det som framkommer har varit okänd paj det är nästintill obegripligt att den här boken inte skrivits tidigare.” I tidningen Journalisten fanns också en intervju med mig om arbetet med boken. Sajten Boklistan skrev att “Historien om Dawit trots så sårig och gåtfull skildras respektfullt och rakt”.
I SvD skrev man att det är en bok “sprungen ur rädslan att bli bortglömd,” “balanserade och välskriven” och att läsningen är ”en påminnelse om att nästan alla människor man möter är hyggliga, också i underliga länder”.
I Aftonbladet att “Under journalisten Martin Schibbyes drivna penna träder nu en tydligare bild fram av både fallet och människan i reportageboken Jakten på Dawit,” och “utan att reducera den komplexa berättelsen till frågan om Isaak fortfarande lever, påminner jakten på livstecken genom boken om att det här fallet inte bara är en pressetisk symbolfråga utan handlar om liv och död.”
I Sydsvenskan att “Martin Schibbyes bok om Dawit Isaak är en viktig journalistisk handling” och att “Martin Schibbyes bok övertygar Per Wirtén om att han fortfarande lever, någonstans bland tiotusentals politiska fångar.” I Göteborgsposten att boken både är “övertygande och inkännande” men man undrar också “vad håller han på med”. I podden “Our Man in Stockholm” finns en intervju på engelska om boken och journalistiken.
Även Sveriges Tidskrifter gjorde en längre intervju under rubriken “En dag kommer tystnaden att få ett slut”. I Skövde Nyheter kan man läsa att trots att boken inte finner Dawit så bjuder “Schibbye på många andra väsentliga insikter.” I Barometern skriver Örebro kurirens kulturchef att det är “granskande nyfiken, berättande journalistik när den är som allra bäst”.
Jag hoppas all uppmärksamhet leder till att fler hittar till boken och lär känna båda människan Dawit Isaak och landet Eritrea.
I en ny podd av Blankspots Brit Stakston pratar jag mer om vad jag hoppas boken leder till.
Inom kort kommer jag att börja föreläsa om boken på olika platser runt om i Sverige och jag har sammanställt en lista över var här i ett kalendarium.
Den fylls också på efterhand. Vill du boka en föreläsning så hör av dig till martin@blankspot.se
**
Just nu har vi en oerhört bra deal för dig som vill bli medlem i Blankspot. Utöver all den kvalitetsjournalistik som Blankspot gör får du även Martin Schibbyes rykande färska bok om Dawit Isaak. För att komma till erbjudandet ”klicka här”.
Av Martin Schibbye
Hjälp oss skriva mer om Eritrea!
Sedan ärkefienderna Etiopien och Eritrea har kommit överens om att återuppta sina diplomatiska förbindelser har det otänkbara blivit verklighet.
Vi har rapporterat om hur telefonlinjerna öppnats mellan Asmara och Addis Abeba. Om hur Ethiopian Airlines ska börja trafikera luftrummet igen. Om nyöppnade hamnar och ambassader. Men också om bakslagen. Nedstängningen av gränsen och nu om hur kriget riskerar att sprida sig i regionen.
Stöd oss så vi kan fortsätta att rapportera genom att skänka ett engångsbelopp via Swish 123 554 35 41 eller genom att bli medlem. Följ arbetet med reportagen och bidra med din kunskap i facebookgruppen: ”Uppdrag: Etiopien och Eritrea”.