Nyheter om

Glädje och sorg i Kabul när snön äntligen föll

”Kabul klarar sig utan guld, men inte utan snö”, så lyder ett gammalt ordspråk. Men snön och kylan är en välsignelse för många samtidigt som den innebär en risk för död för andra. Det skriver vår anonyme reporter I Kabul om denna vecka.

Invånarna i Kabul firar den nyfallna snön som lagt sig som ett täcke över gator och hustak. Smutsen göms under det gnistrande vita och både torkan, vattenbristen och nedsmutsningen känns plötsligt långt borta. 

– Innan snön kom var luften förorenad, det gick knappt att gå ut eller andas. Men idag är vi glada och lyckliga över snön men också av den friska luften som den förde med sig, säger Amhad Suhail, boende i Kabul. 

Många av invånarna hoppas nu också att snön ska ha en positiv inverkan på kommande års skördar när den smälter i vår. 

Snö och regn har varit en brist under fjolåret och nederbörden lindrar effekterna av torkan. 

– Snön påminner oss om hur det kunde vara. Vi vill inte ha den smutsiga luften tillbaka och regeringen måste ta fram en plan för att få en bättre luft i Kabul, säger en annan Kabulbo Nadim Ahmad till Blankspot. 

Men det är inte alla som firar vinterns intåg. 

Det som är goda nyheter för de med jordbruksmark eller uppvärmda hus är dåliga nyheter för stadens alla fattiga som nu får svårare att hitta brännbar ved och som kommer att frysa i natt. 

Vid ett gathörn sitter en pappa som i helgen förlorade sitt 40 dagar gamla barn på grund av kylan och snön.

– Jag skäms för att mitt barn frös ihjäl. Att jag inte kunde förse familjen med mat eller en varm plats att sova på, säger pappan med tårar i ögonen till Blankspot. 

Han gick runt och frågade alla han träffade om de kunde ge barnet mat eller låta familjen komma in i värmen – men fick ingen hjälp. 

– Jag tror inte att regeringen kan hjälpa mig heller, de känner inte till vad det innebär att frysa längre, de bor varmt och de kommer inte att förlora sina barn. 

För några dagar sedan gick regeringen i det Islamska emiratet Afghanistan ut med ett budskap att de ska hjälpa stadens fattiga att överleva vintern. 

Foto: Aulfat, Wikimedia Commons.

Artikeln är skriven av NN som är en 26-årig journalist som sedan 2021 rapporterar anonymt från Kabul för Blankspot. Varje vecka finns hennes intervjuer med människor på plats om hur livet påverkats i huvudstaden. För att inte missa hennes unika rapporter skriv upp dig för Blankspots nyhetsbrev. 

Läs även: Författare i Kabul tvingas sälja biblioteket för att inte svälta 

Läs även: Barnmorska i Kabul larmar: Svältande spädbarn