Nyheter om

Fransk vårdpersonal vägrar Covidtesta utvisningshotad journalist

Anställda på det laboratorium som den afghanska journalisten Elyaas Ehsas hänvisats till av den franska gränspolisen för att kunna utvisas vägrar att utföra det nödvändiga PCR-testet. Det rapporterar franska medier under måndagen.

Den afghanska journalisten Elyaas Ehsas hotas med utvisning till Afghanistan via Sverige vilket Blankspot tidigare skrivit om. Inför utvisningen uppmanas han av gränspolisen i Saint-Jacques-de-la-Lande, nära Rennes att testa sig för att kunna bli utvisningsbar.

Anställda vid laboratoriet i Cleunay à Rennes (Ille-et-Vilaine) meddelar nu att man vägrar att utföra detta PCR-test “med tanke på patientens sammanhang” då hans samtycke krävs enligt lag.

Carole Bohanne som representerar den franska civilsamhällesorganisationen ”Mot rasism och vänskap mellan folken” berättar för den lokala sajten France Bleu att hon tycker laboratoriepersonalens agerande är modigt. 

Elyaas Ehsas själv är nöjd med att ha ett intyg om att personalen vägrade testa honom, men säger sig samtidigt vara orolig för att det inte ska räcka för att stoppa den förestående deportationen.

I skrivande stund har 27 000 fransmän skrivit under ett upprop som kräver att utvisningen av honom till Sverige stoppas. 

Journalisten Elyaas Ehsas flydde Afghanistan 2015 efter att han hotats av talibanerna. Nu sex år senare riskerar han att bli tillbakaskickad.

– Situationen i landet är farligare nu än när jag flydde, säger han till Blankspot.

Även i Sverige har asylsökande stoppat sin egen utvisning genom att vägra test. Majoriteten av dem som nu sitter i Migrationsverkets förvar låter sig inte testas enligt gränspolisen. 

Läs också: “Journalist flydde Afghanistan efter hot från talibanerna – nu riskerar han att utvisas”

Hjälp oss skriva mer om Migration!

Blankspots journalistik göms inte bakom en betalvägg. Stöd det fortsatta arbetet med att bevaka Migration genom att skänka ett engångsbelopp via Swish 123 554 35 41 eller genom att bli prenumerant.