Nyheter om ,

Fortsatt debatt om UD:s finansiering av diktaturvänligt forskningsinstitut

Håkan Svenneling (V) ställde i veckan en fråga till utrikesminister Tobias Billström (M) om UD:s finansiering till forskningsintitutet ISDP - vars kopplingar till Azerbajdzjan Blankspot avslöjade för ett år sedan. Nu svarar Billström.

För drygt ett år sedan avslöjade Blankspot att UD-finansierade forskningsinstitutet Institute for Security & Development Policy (ISDP) tog emot pengar från byggbolag kopplade till den azerbajdzjanska diktaturfamiljen – samtidigt som de agerar rådgivare i regionen för UD.

Tidigare har Dagens Nyheter skrivit om kopplingarna mellan ISDP och den azerbajdzjanska lobbyorganisationen The Azerbaijan European Society (TEAS). TEAS är känd för sina aggressiva påverkansoperationer i Europa och har under flera år donerat pengar till ISDP.

TEAS verksamhet uppmärksammades 2016 av den tyska tankesmedjan European Stability Initiative (ESI) för att ha mutat delegater i Europarådet 2012–2014, vilket slutade med att en kritisk resolution mot Azerbajdzjan röstades ner.

Granskningarna av ESI kom att kallas för “den azerbajdzjanska kaviardiplomatin”, vilket sedan dess blivit synonymt med Azerbajdzjans påverkansoperationer i västvärlden.

Trots mutskandalen tog ISDP emot pengar från TEAS fram till och med 2017 när den azerbajdzjanska lobbyorganisationen lades ner.

Det skedde samtidigt som ISDP agerat rådgivare till UD. Efter 2017 övergick donationerna till det Alijevägda byggbolaget Northwest Construction LLC från Azerbajdzjan.

När Blankspot frågade ISDP om finansieringen från byggbolaget uppgav forskningsinstitutet att det var en obunden donation som fick användas för verksamhet i södra Kaukasien.

I samband med granskningarna ställde den Sverigedemokratiska riksdagsledamoten Björn Söder en skriftlig fråga till dåvarande utrikesminister Ann Linde. Hon svarade då att en riskanalys görs i samband med förlängningar av kontrakt och att UD vid dåvarande stund inte hade några planer på att avbryta samarbetet med ISDP.

Med en ny regering har Vänsterpartiets utrikespolitiska talesperson Håkan Svenneling ställt en skriftlig fråga till nuvarande utrikesminister Tobias Billström. Den besvarades den 7 juni med liknande formulering.

Utrikesdepartementet samarbetar med ett antal tankesmedjor och institut runt om i världen. Dessa samarbeten är viktiga för vår förståelse för utvecklingen i olika delar av världen och för att bidra till en svensk kunskapsbas om olika länder.

Kontakter med företrädare för staten är ofta en förutsättning för att de tankesmedjor och institut som Utrikesdepartementet stödjer ska kunna bedriva sin verksamhet. I länder som inte är demokratier är det särskilt viktigt att sådana kontakter sker på ett oberoende och opartiskt sätt. UD för en löpande dialog med de organisationer som mottar stöd.

Institutet för säkerhets- och utvecklingspolitik, ISDP, är ett av instituten Utrikesdepartementet har ett långsiktigt och förtroendefullt samarbete med. Det finns i nuläget inga planer på att ompröva samarbetet”.

Azerbajdzjan rankas, enligt flera demokratiindex, däribland Freedom House frihetsindex, som det mest auktoritära landet i Europa tillsammans med Belarus.

Jag vill prenumerera!

Läs våra köpvillkor vid beställning.