
Nyheter om Togo, Västafrika
Folkomröstning om presidentens makt utlyst i Togo – för att stävja protesterna
En folkomröstning kommer att hållas i Togo inom kort, i vilken folket ska få rösta om hur länge landets president ska kunna sitta vid makten. Omröstningen är ett resultat av att parlamentet i veckan misslyckats med att enas om hur en ändring av landets konstitution skulle utformas.
Av Martin Schibbye 20 september, 2017
Den nuvarande presidentens far Gnassingbe Eyadema tog makten i en militärkupp 1967 och styrde landet i 38 år innan han dog 2005. Under hans tid vid makten infördes en maxgräns för antalet mandatperioder i konstitutionen 1992. Men ett decennium senare upphävdes lagen – när han ville ställa upp i nya val.
I dagsläget har sonen Faure Gnassingbé suttit tre mandatperioder (sedan 2005) och kan i teorin ställa upp i ett oändligt antal nya presidentval något som tusentals demonstranter har protesterat mot den senaste tiden.
I flera veckor har parlamentet försökt att enas om en ändring av konstitutionen men i sista stund valde oppositionen att bojkotta omröstningen eftersom den nya lagen inte fungerade retroaktivt.
– Ni har röstat för att konstitutionen ska revideras, men det är folket som ska avgöra frågan inom ett par dagar, sa landets talman, Drama Dramani, till ledamöterna.
Så även om 62 av de 63 närvarande ledamöterna röstade för förslaget som begränsade antalet femåriga mandatperioder till två, så fick det inte de 4/5-delars majoritet som krävs för att ändra grundlagen.
– Den nya lagen innehöll ingen klausul som gör det omöjligt för den nuvarande presidenten att ställa upp igen, så teoretiskt kan han sitta kvar till 2030, förklarade oppositionen sin bojkott.
Den senaste tiden har hundratusentals människor demonstrerat mot presidentens långa maktinnehav och krävt att landet, precis som alla andra länder i Västafrika, inför en begränsning av antalet mandatperioder och sätter punkt för dynastins 50-åriga maktinnehav.
Demonstranterna har mötts av tårgås och internet har i perioder stängts ner.
Oroligheterna har fått regeringen att försöka flytta politiska fångar från statsfängelset i huvudstaden Lomé till staden Sokodé. Bland dem den fängslade svensken Seidou Issifou som vägrat flytta.
Även hotellkedjan Radisson har som en följd av oroligheterna beslutat sig för att lämna landet och flera bilaterala möten har ställts in under hösten.
Landets nuvarande säkerhetsminister Yark Demhane har sagt att så länge oppositionen fredligt kräver ett maktskifte kommer inget att hända och i landet höjs nu röster för att det krävs en väpnad konflikt för att flytta på presidenten.
Men hittills har protesterna varit fredliga och i dag genomförs nya gatudemonstrationer i det Västafrikanska landet.