President Faure Gnassingbé gick efter helgens val ut med att han vunnit med 72 procent av rösterna. Men flera av hans motståndare pekar på rapporter om valfusk.
Av Martin Schibbye 27 februari, 2020
– Jag är så ledsen i dag och mitt hjärta blöder för mitt folk. Jag saknar ord för det som händer i Togo. Det är fusk, gång på gång, säger Wassila Seidou som är engagerad i oppositionsrörelsen för togoleser i diasporan och vars pappa satt fängslad i Togo i åtta år.
Om resultatet bekräftas av landets högsta domstol blir det ytterligare fem år vid makten för Faure Gnassingbé som har lett Togo i 15 år. Faure Gnassingbe kom till makten 2005 efter hans far Eyadema Gnassingbe som ledde landet i 38 år
Enligt Wassila Seidou visade en omröstningen bland landets soldater, som hölls innan det allmänna valen, att Gnassingbé skulle förlora.
– I de valen fick Gnassingbe 11 procent av rösterna och Agbéyomé Kodjo vann, men de vill inte ge honom segern.
Under måndagen proklamerade sig även oppositionens Agbéyomé Kodjo som segrare och nu inväntar man valmyndighetens definitiva besked. Under valdagen omringade militärer oppositionsledarnas hem ”för hans egen säkerhet” som Togos chef för säkerhetstjänsten, Yark Dameham, uttryckte det i en intervju med Voice of America.
Men Agbéyomé Kodjo själv säger till BBC att han inte anser det vara för sin säkerhet utan för att ge presidenten tid att ”rigga valet”.
Demonstranter i Togo har gått ut på gatorna de senaste åren med kravet på presidentens avgång och rörelsen tvingade fram en ändring av grundlagen så att presidenten maximalt får sitta två femåriga mandatperioder.
De nya reglerna gäller dock först från och med årets val – vilket innebär att Gnassingbé kan sitta vid makten till år 2030.
I ett uttalande av Agbéyomé Kodjo efter att militären lämnat hans hus slår han fast att ”avslöjandena om valfusk som präglat valen gör det omöjligt för någon att utropa sig till segrare”. I intervjun hänvisar han till förekomsten av falska valsedlar, falska vallokaler och vittnesuppgifter om personer som röstat flera gånger. Han uppmanade också presidenten att avgå och menade att enligt sina egna beräkningar hade han fått mellan 57 till 61 procent av rösterna.

Agbéyomé Kodjo arbetade tidigare för Gnassingbés far och har under valrörelsen seglat upp som en av huvudmotståndarna. När han fick stöd av den före detta katolska ärkebiskopen ökade också hans chanser att utmana presidenten.
Under valrörelserna i Togo är det förbjudet att publicera opinionsundersökningar innan det officiella resultatet har meddelats och när presidenten efter det senaste valet presenterades som valvinnare stängdes oppositionens hemsidor ner.
I veckan innan valet drog landets valmyndighet tillbaka ackrediteringen för ”National Consultation of Civil Society of Togo” och deras 500 observatörer. Tidigare har även den katolska kyrkan nekats att skicka observatörer.
Under valdagen bevakades valet av ett trettiotal andra civila organisationer från Togo och 26 internationella, däribland ECOWAS.
Under valdagen gick det inte heller att komma åt sociala medier i landet men Gilbert Bawara, civilminister i Togo, skyller problemen med att använda sociala medier på telefonoperatören Togocel och säger till AFP att ”det är sådant som händer”.
Enligt de preliminära siffrorna från valmyndigheten kom Agbéyomé Kodjo tvåa i valet med 18 procent av rösterna, medan oppositionsledaren Jean-Pierre Fabre fick fyra procent.
I grannländerna längs med Atlantkusten blåser förändringens vindar. I Gambia och Burkina Faso har presidenter bytts ut. Men i Togo ser Gnassingedynastin ut att behålla makten.
- Läs Blankspots reportage från Togo
- “Dynastins svenska fånge”
- “Möt människorna bakom upproret i Togo”
- “Polariseringen i Togo – en utmaning för landets journalister”
- “Brist på vatten och vård – bränsle för de växande protesterna i Togo”
- “Övergreppen inför valrörelsen har redan börjat.”
Dagarna efter valet är det som Wassila Seidou reagerar starkast på, inte att Gnassingbé proklamerat sig som vinnare, utan att omvärlden inte gör något.
– Det kan inte fortsätta så här. Vi togoleser är också människor, vi är inga djur. Vi vill också bli fria. Jag vill att mina barn ska kunna åka till Togo och känna sig fria. Även om omvärlden inte vill hjälpa oss måste man se oss som människor, säger hon till Blankspot.
Toppbild: “The ECOWAS Observation Mission” ledd av Sierra Leones före detta President Koroma (Bild: Ecowas).
Av Martin Schibbye
Hjälp oss skriva mer om Demokrati!
Blankspot sätter ljuset på olika demokratirörelser runt om i världen.
Vad finns det att lära av demokratiaktivisters arbete i Etiopien, Ungern, Bolivia eller andra platser i världen? Är det WhatsApp eller dörrknackning som är det viktigaste verktyget – och hur tänker unga människor om sin framtid.
Stöd oss så kan vi bredda bevakningen med fler artiklar, reportage och filmer om detta. Du kan skänka ett engångsbelopp via Swish 123 554 35 41 eller prenumerera.