Nyheter om ,

Stora protester i Togo

För tredje gången på två veckor anordnades stora demonstrationer i Togo i protest mot landets president Faure Gnassingbe och valet som ska hållas i 20 december.

För tredje gången på två veckor anordnades stora demonstrationer i Togo i protest mot landets president Faure Gnassingbe och valet som ska hållas i 20 december.

– Protesterna fortsätter. Det går inte att anordna ett val under rådande omständigheter, säger Shakira Yacoubo, som stöder oppositionella Panafrikanska demokratiska partiet.

Den fjorton partier stora oppositionella koalitionen har sedan tidigare meddelat att den bojkottar valet eftersom det inte anses rättvist. Samtidigt kräver den att president Faure Gnassingbe lämnar sin post.

Under tisdagen uppmanade också koalitionen till en Generalstrejk mot de kommande parlamentsvalen.

– Vi vill inte ha riggade val i det här landet, säger oppositionskoalitionens Brigitte Adjamagbo-Johnson, som motivering till protesterna.I grannländerna längs med Atlantkusten blåser förändringens vindar. I Gambia och Burkina Faso har presidenter bytts ut. Men i Togo står tiden stilla. I alla fall på ytan: När Gnassingbé Eyadéma avled 2005 hade han suttit vid makten i 38 år. Vid tidpunkten världens näst mest långlivade diktator efter Fidel Castro.

Numera heter Togos president Faure Gnassingbé och är son till den förre presidenten.

Protesterna har rast i landet sedan september i fjol och kraven har gällt presidentens avgång men också en konstitutionell reform som skulle begränsa antalet mandatperioder som man kan inneha makten.

Inrikesministern Gilbert Bawara har svarat demonstranterna och sagt till lokala medier att “valet definitivt kommer att äga rum den 20 december” och att regeringen vidtagit alla tänkbara åtgärder för att det ska ske smidigt och säkert.

– Vi befinner oss i en situation där politiska partier själva får avgöra om de vill delta i valen eller inte, vi respekterar deras beslut att inte delta om det är så.

För ett år sedan släpptes också den 75-årige örebroaren Seidou Issifou fri efter att ha suttit fängslad i Togo i åtta år. Han greps i sitt tidigare hemland 2009 och dömdes till fängelse, misstänkt för att ha planerat en statskupp. Många såg frisläppandet som ett första tecken på reformer i landet.

Något som inte ha infriats under året.

– Vi har bara ett vapen, att marschera! Den här gången ska vi inte ge upp, vi ska kämpa till slutet. Valet kommer inte att bli av! säger Anani Moglodji, en av demonstranterna som kräver att valet stoppas.

Hjälp oss skriva mer om Demokrati!

Blankspot sätter ljuset på olika demokratirörelser runt om i världen.

Vad finns det att lära av demokratiaktivisters arbete i Etiopien, Ungern, Bolivia eller andra platser i världen? Är det WhatsApp eller dörrknackning som är det viktigaste verktyget – och hur tänker unga människor om sin framtid.

Stöd oss så kan vi bredda bevakningen med fler artiklar, reportage och filmer om detta. Du kan skänka ett engångsbelopp via Swish 123 554 35 41 eller prenumerera.