Nyheter om

Togo stänger ner tidningar för att ha kritiserat Frankrikes ambassadör

De togolesiska myndigheterna stängde i veckan ner tre tidningar i landet: Liberté, L’Alternative, och Fraternité.

Dagstidningen Liberté ska upphöra med sin utgivning i både tryckt och digitalt format i femton dagar medan de andra veckotidningarna ska göra ett uppehåll i två månader innan de kan börja publicera nyheter igen. 

Det slog togolesiska myndigheter fast i veckan.

Åtgärden har fått den amerikanska pressfrihetsorganisationen Committe to Protect Journalists (CPJ) att kräva att de tre tidningarna omedelbart tillåts att omgående få börja publicera samhällskritisk information igen.

– De togolesiska myndigheternas nedstängning på grund av tidningarnas bevakning och granskning av franska och togolesiska myndigheter är ansvarslöst med tanke på den allmänna hälsokris som landet nu står inför, sa Angela Quintal, CPJ:s Afrikachef. 

Den direkta orsaken till nedstängningen är ett klagomål från landets franska ambassadör, Marc Vizy, som menat att två av tidningarna Liberté och L’Alternative har publicerat anklagelser mot den franska regeringen som varit ”allvarliga, ogrundade och katastrofala”.

I brevet på ambassadens officiella brevpapper kritiserade ambassadören att han kallats ”en fiende till demokratin i Togo” eftersom han enligt en artikel tagit ställning “för regeringen och mot folket i landet”. 

Alla tre tidningar är kände för sin kritiska rapportering av den togolesiska presidenten Faure Gnassingbé som styrt landet sedan 2005 och nyligen vann presidentvalet igen. 

Alla de nedstängda tidningarna hade veckan innan de stängdes ner rapporterat om covid-19 och pandemin. 

Innan beslutat tog kallades chefredaktörerna upp till ett möte med myndigheterna för att diskutera klagomålet som inkommit mot tidningarna för att ha publicerat anklagelser utan bevis. 

Flera av chefredaktörerna erbjöd sig att publicera en replik från ambassadören där han kunde framföra sin kritik mot tidningen, men redan i sitt brev till myndigheterna skrev han att ”jag kräver inte att få in en replik” för att istället uppmana myndigheterna att sanktionerna tidningarna.

Under mötet uppmanade myndigheterna tidningarna att publicera en ursäkt och rättelse, något som de vägrade. 

Pressfrihetsorganisationen CPJ menar att den franska ambassadören borde dra tillbaka sitt klagomål och istället för att motarbeta pressfriheten i landet stödja den.  

Läs också: Polariseringen i Togo – en utmaning för landets journalister (2017).