Nyheter om ,

Togolesisk minister hånas – efter desperat fejkbild

I onsdags uppmanade både regeringspartiet och oppositionen sina anhängare att demonstrera i Togos huvudstad Lomé. Nu sprids fejkade bilder från demonstrationen av en av landets ministrar.

Efter att samtalen i det togolesiska parlamentet kollapsat, om hur en ny lag skulle utformas för att begränsa antalet mandatperioder presidenten kan bli omvald, uppmanade det sittande regeringspartiet (UNIR) sina anhängare att samlas på stranden för att visa sitt stöd för presidenten.

På bilder som spridits från demonstrationen av ministern för offentlig service och administrativ reform Gilbert Baware ses tiotusentals demonstranter marschera bakom plakat. Ursprungligen publicerades bilden på en regeringsvänlig nyhetssajt.

 

Men nu har flera togolesiska twittrare granskat bilderna och protesterat mot att man tydligt ser att de är modifierade i Photoshop. Samma grupp av människor är inklistrade flera gånger och det är gjort på ett taffligt sätt.

“Det är svårt att photoshoppa, om man stänger ner Internet”, anmärker en person. Andra menar att den här typen av fejkade bilder är vardag i Togo.

Den politiska oron har sin balgrund i att Faure Gnassingbé suttit tre mandatperioder (sedan 2005) och kan i teorin ställa upp i ett oändligt antal nya presidentval något som demonstranter har protesterat mot den senaste tiden.

Den nuvarande presidentens far Gnassingbe Eyadema tog makten i en militärkupp 1967 och styrde landet i 38 år innan han dog 2005. Under hans tid vid makten infördes en maxgräns för antalet mandatperioder i konstitutionen 1992. Men ett decennium senare upphävdes lagen – när han ville ställa upp i nya val.

Läs Blankspots reportageserie inifrån landet. 

Hjälp oss skriva mer om Demokrati!

Blankspot sätter ljuset på olika demokratirörelser runt om i världen.

Vad finns det att lära av demokratiaktivisters arbete i Etiopien, Ungern, Bolivia eller andra platser i världen? Är det WhatsApp eller dörrknackning som är det viktigaste verktyget – och hur tänker unga människor om sin framtid.

Stöd oss så kan vi bredda bevakningen med fler artiklar, reportage och filmer om detta. Du kan skänka ett engångsbelopp via Swish 123 554 35 41 eller prenumerera.