Faure Gnassingbe ställer upp i presidentvalet för en fjärde mandatperiod. Men människorättsorganisationer oroar sig inför lördagens val sedan valobservatörer stoppats.
Av Martin Schibbye 20 februari, 2020
Togos valkommission har i veckan dragit tillbaka tillståndet för en oberoende grupp valobservatörer.
Den sedan länge regerande presidenten Faure Gnassingbe förväntas vinna lördagens val, trots att hans familj styrt landet i decennier.
Under 2017 och 2018 skakades landet av omfattande protester och bland människorättsorganisationer finns en oro för att helgens val inte kommer att vara fria.
I ett brev från den 17:e februari i år skriver landets valkommission att man dragit tillbaka ackrediteringen för ”National Consultation of Civil Society of Togo” och deras 500 observatörer. Tidigare har även den katolska kyrkan nekats att skicka observatörer.
Faure Gnassingbe kom till makten 2005 efter hans far Eyadema Gnassingbe som ledde landet i 38 år. Presidenten drev nyligen igenom konstitutionella förändringar vilka möjligjorde för honom att ställa upp för en fjärde mandatperiod och potentiellt stanna vid makten till 2030.
I grannländerna längs med Atlantkusten blåser förändringens vindar. I Gambia och Burkina Faso har presidenter bytts ut. Men i Togo står tiden stilla.
Faure Gnassingbe egna supportrar framhåller ofta säkerhet och stabilitet som två skäl till att rösta på honom medan oppositionen menar att det krävs ett maktskifte för att utveckla landet.
Över 60 procent av invånarna i Togo saknar rent elektricitet och rinnande vatten. Enligt FN:s World Food Program så lever dessutom 70 procent av hushållen i fattigdom. Ett av löftena hos presidenten inför valet är att skapa 500 000 jobb i landet innan 2022.