Nyheter om ,

FN till Togo: Presidenter ska inte regera i evighet

Togo måste omgående, precis som övriga länder i Västafrika, begränsa antalet mandatperioder som en president kan inneha makten – om inte den nuvarande proteströrelsen ska utvecklas till en politisk kris. Det hävdar nu FN:s sändebud.

Hundratusentals personer har den senaste tiden krävt att Togos nuvarande president Faure Gnassingbe avgår, för att sätta punkt för dynastins 50-åriga maktinnehav. Demonstranterna har mötts av tårgås och internet har i perioder stängts ner.

– Det är oundvikligt att Togo går samma väg som resten av länderna i Västafrika och inför en begränsning av mandatperioderna, säger FN:s särskilde sändebud Sahel Mohamed Ibn Chambas till Reuters.

Han menar också att en lagändring är nödvändig för att inte förvärra den politiska krisen.

– Vi befinner oss i en region där säkerhetsutmaningarna är verkliga och hotfulla, så vi vill inte se en djup politisk kris.

På tisdag i nästa vecka ska parlamentet rösta om att begränsa presidentens möjliga maktinnehav och återgå till konstitutionen från 1992.

Men den växande oppositionsrörelsen är skeptisk och menar att även med en ny lag kan den nuvarande presidenten stanna vid makten till 2030.

– Djävulen sitter som alltid i detaljerna, vi får vänta och se hur den exakta formulering lyder, säger Mohamed Ibn Chambas.

Den nuvarande presidentens far Gnassingbe Eyadema tog makten i en militärkupp 1967 och styrde landet i 38 år innan han dog 2005. Under hans tid vid makten infördes en maxgräns för antalet mandatperioder i konstitutionen 1992. Men ett decennium senare upphävdes lagen – när presidenten ville ställa upp i nya val.

När han dog utsåg militären hans son som efterträdare, vilket orsakade stora protester i vilka över 500 personer omkom.

– Min största rädsla nu är att lagförslaget blockeras i parlamentet. Jag hoppas att man har en deadline för diskussionerna, så detta inte upplevs som en fördröjningsmanöver, säger FN:s Mohamed Ibn Chambas till Reuters.