Nyheter om

Flera personer har rymt från Migrationsverkets förvar i Flen

Ett antal personer rymde natten mot måndagen från Migrationsverkets förvar i Flen. Flera av dem uppges fortfarande vara på rymmen. – Vi åker inte runt och jagar människor som inte är skyldiga till något brott, säger polisen.

Sent på söndagen uppger en av de försvarstagna i Flen att larmet gick. Från en närliggande avdelning ska enligt personen ett antal personer tvingat en vakt att öppna en dörr.

– Det är fullt med vakter och larmet har gått, de söker efter dem i skogen, säger en av de försvarstagna till Blankspot.

Lisa Bergman på Migrationsverkets presstjänst bekräftar rymningen.

–  Det stämmer att det inträffade en rymningsincident vid förvaret i Flen. Det var sex personer som tog sig ut. En av dem omhändertogs och har säkerhetsplacerats. För närvarande pågår en intern undersökning av hur händelsen gick till och om vi ska se över våra rutiner och arbetssätt för att något liknande inte ska inträffa igen.

De senaste sju åren har 257 personer rymt från Migrationsverkets fem stängda förvar medan de väntat på att deras utvisningsbeslut ska verkställas.

De som sitter på förvaren ska enligt utlänningslagen vara frihetsberövade. Personerna har avvisningsbeslut eller utvisningsbeslut och det har gjorts en bedömning att de skulle kunna avvika.

Eftersom de som rymt inte är misstänkta för något brott är det i dagsläget inga poliser som letar efter dem.

–  Vi åker inte runt och jagar människor som inte är skyldiga till något brott, uppger polisens ledningscentral på polisregion Öst.

Förvaret i Flen håller på att byggas ut från 60 platser till 100 på grund av de många utvisningarna till bland annat Afghanistan.

**

Hur har det gått för de som utvisades för ett år sedan. Det vill vi ta reda på genom att återigen rapportera från landet.  Vill du bidra till en ny reportageserie på plats ange ”Afghanistan” när du swishar till nummer 123 554 35 41 eller valfri summa med kortbetalning.

Hjälp oss skriva mer om Migration!

Blankspots journalistik göms inte bakom en betalvägg. Stöd det fortsatta arbetet med att bevaka Migration genom att skänka ett engångsbelopp via Swish 123 554 35 41 eller genom att bli prenumerant.