
Nyheter om Dawit Isaak, Eritrea, Pressfrihet
Eritreas justitieminister: "Dawit Isaaks fall ska lösas i en domstol"
Sverige borde fokusera på att få Etiopien att följa internationell lag och dra sig tillbaka från de områden de ockuperar i Eritrea. Då kan den fängslade journalisten Dawit Isaak få en rättegång, menar Eritreas justitieminister Fozia Hashim i en intervju med Martin Schibbye i Asmara.
Av Martin Schibbye 27 november, 2017
Ett stenkast från Eritreas huvudgata och högsta domstol ligger två mot varandra stående byggnader i vit puts.
Utanför finns ingen vakt eller skylt som vittnar om att det är här delar av landets politiska ledning sitter.
I trapphuset upp till Ministern Fozia Hashim rymliga kontor på departementets andra våning hänger en ikonisk bild föreställande kvinnliga soldater som stormar upp för en kulle under det långa kriget för självständighet.
Men 26 år har gått sedan segern och utan allmänna val, en fri press, och med ett värnpliktssystem som tvingar tusentals att fly lyfte FN i fjol fram landets ”omfattande och systematiska kränkningar av de mänskliga rättigheterna” som ett brott mot mänskligheten.
Något som avfärdas regeringen här som ”ogrundade” och ”politiskt motiverade” anklagelser.
Efter en tids frågor och diskussion om det och situationen i Etiopien frågar jag om Dawit Isaak, som greps i sitt hem den 23 september 2001, fortfarande lever.
– Vem då? Frågar justitieministern?
Dawit Isaak.
– Vi har pratat om honom i flera år, hans fall har blivit mer politiskt än juridiskt, därför kan jag inte i kapaciteten av justitieminister säga så mycket. Det är inte en fråga om han lever eller inte. Det enda jag vet är att folk pratar om honom, men de presenterar inte hans fall i våra domstolar, säger Fozia Hashim.
Hon förklarar inte närmare vilka ”de” är som pratar om honom eller som underlåter att presentera hans fall i domstol.
Dawit Isaak har aldrig åtalats och regeringen i Eritrea har inte tillåtit någon att träffa honom.
– Som eritrean kan han både söka skydd och anklagas av rättsystemet i Eritrea. Det vet jag. Men detaljer har jag inte.
Men det har gått så många år utan en rättegång. Han har en familj, en dotter som hunnit fylla 20 utan sin far.
– Allt ska lösas i en rättegång. Det är det grundläggande. Men varför tittar omvärlden så mycket på enskilda öden, varför inte se till hela bilden? Vi har lagar som rör nationell säkerhet och de är väldigt tydliga – så istället för att diskutera en individ borde Sverige och Eritrea som två nationer lösa de grundläggande problemen: Vad händer med den avgjorda gränskonflikten med Etiopien, vad händer med sanktionerna? frågar sig Fozia Hashim.
Under förmiddagen har FN:s säkerhetsråd med siffrorna 11-4 röstat för fortsatta sanktioner mot landet.
Även Sverige har röstat för sanktionerna något som ministern noterat.
Även om hon inte medger att Dawit Isaak fungerar som en politisk gisslan för att utkräva eftergifter från Sverige, är hon tydlig med att det inte är hennes ansvar som justitieminister att Dawit Isaak får sitt fall prövat.
Det är enligt henne en fråga för presidenten och utrikesministern.
– Det jag kan lova är att rättvisan i en eritreansk kontext till slut ska segra. Vi jobbar på att bygga institutioner i Eritrea så att vi kan fortsätta att högtidlighålla den stolta historiska traditionen av laglydiga medborgare och rättsvårdande institutioner.
Så frågan kommer att lösas inom det eritreanska rättssystemet?
– Ja, självklart! När fallet kommer till domstolen så får de säga att ”detta är mina rättigheter” och ”detta är lagen som ska följas”. Vi jobbar på det.
Justitieministern känner till att Eritreas utrikesminister Osman Saleh kom med ett uttalande om att en rättegång var nästa steg för gruppen som fängslades 2001 – men hon kan inte gå in på detaljer kring när eller hur en sådan rättegång skulle kunna äga rum.
– Vi är i en process där vi säkerställer att våra institutioner är starka, så att vi kan upprätthålla våra lagar mot kriminella handlingar, säger Fozia Hashim märkbart irriterad över att få frågor som hon uppfattar som politiska och inte juridiska.
Den 23 september i år hade det gått 16 år sedan Dawit Isaak fängslades.
Martin Schibbye är precis hemkommen från Eritrea och arbetar på en ny längre reportageserie från landet. Utdragen ovan är delar av längre intervjuer med ministrarna som rörde flera frågor och som kommer publiceras framöver. Läs en intervjun om resan här.
Av Martin Schibbye
Hjälp oss skriva mer om Eritrea!
Stöd oss så vi kan fortsätta att rapportera. Skänk ett engångsbelopp via Swish 123 554 35 41 eller genom att prenumerera. Arbetet med reportagen Afrikas Horn kan följas i facebookgruppen: ”Uppdrag: Etiopien och Eritrea” och där kan du även bidra med kunskap och perspektiv.